Luc Willem en Dalya Rasho vertellen in het sociaal café in De Wemel. FOTO JESSICA ROVERS
Luc Willem en Dalya Rasho vertellen in het sociaal café in De Wemel. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Dalya uit Irak: 'In Nederland mag je jezelf zijn'

WEMELDINGE – In dorpshuis De Wemel in Wemeldinge hebben teamleider van Stichting Vluchtelingenwerk Luc Willem en vluchtelinge Dalya Rasho een presentatie gegeven aan de bezoekers van het sociaal café. Dit café wordt geïnitieerd vanuit Stichting Welzijn Ouderen en bestaat uit bijeenkomsten die elke tweede en vierde vrijdag van de maand plaatsvinden.

DOOR JESSICA ROVERS

Adrie Vermerris, één van de drie dames betrokken bij de organisatie, laat weten dat geprobeerd wordt het aanbod zo divers mogelijk te maken. “We proberen altijd wat te bedenken op het gebied van cultuur, educatie en recreatie en hebben voor komend jaar weer een mooi programma.” Het café is gratis toegankelijk. “Er zijn altijd best veel bezoekers, al zouden we graag wat meer mannen zien."

'Problematiek oplossen vergt meer solidariteit'

"De volgende keer dat we bij elkaar komen gaan we een kaart of een vogelhuisje knutselen en in februari is er een lezing over vogels in de eigen tuin. We hebben ervoor gekozen om het tijdens de eerste bijeenkomst van het jaar te hebben over het onderwerp 'vluchtelingen', omdat dit veel in het nieuws is en het een belangrijk thema is.”

Evenredig
Luc Willem is vijfentwintig jaar actief voor de Stichting Vluchtelingenwerk en vertelde tijdens de bijeenkomst over het werk dat de stichting allemaal doet. Ook gaf hij aan hoeveel vluchtelingen er in de vijf gemeenten op de Bevelanden de afgelopen jaren zijn opgevangen. In 2018 waren dit er 147 en in 2019 74. “Voor de gemeente Kapelle geldt dat dit er zo rond de tien zijn. Het idee dat sommige mensen hebben, dat ze overspoeld worden door vluchtelingen, is dus niet waar. Vluchtelingen worden evenredig naar inwonersaantal verdeeld over de verschillende gemeentes. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen op de vlucht.

'Met elkaar in gesprek gaan, scheelt veel'

Alleen al in Libanon wonen een miljoen vluchtelingen in kampen. Ook wonen er veel vluchtelingen in landen als Italië, Griekenland en Turkije. Er zou veel meer solidariteit tussen de landen moeten zijn om de vluchtelingenproblematiek te kunnen oplossen.”

Gesprek
Volgens Willem worden vluchtelingen door de politiek in een negatief daglicht geplaatst. Ook onder sommige bezoekers van het sociaal café is er scepsis over het onderwerp: ‘Voor sommigen is het moeilijk te aanvaarden als een vluchteling de woning krijgt toegewezen waar zij zelf al jaren op wachten en dat ze ook nog geld krijgen om het in te richten’. Willem zei hierover dat de huisvesting een kwestie is van gemeentelijke taakstelling en dat het geld dat statushouders krijgen een lening is en geen gift. “Volgens veel mensen moeten vluchtelingen zich aanpassen, maar het zou al veel schelen als je met elkaar in gesprek gaat.”

Vrijheid
De 20-jarige Dalya uit Irak is in 2012 in Goes komen wonen en vertelt graag haar verhaal. “Ik ben stagiaire Sociale Dienstverlening en probeer vluchtelingen te helpen door met hen te praten in het Nederlands, terwijl ik ook de Arabische taal beheers.” Haar ervaring is dat de denkwijze van vluchtelingen verandert naargelang ze hier wonen. “Sommige dingen blijven hetzelfde als in het land van herkomst, zoals het eten en de huisinrichting", merkt Dalya, "maar qua denken worden vluchtelingen makkelijker, omdat je hier de vrijheid hebt om jezelf te zijn.”[l]