Afbeelding
Foto: Mario Rentmeester/KNRM Hansweert

Preventie KNRM om reddingsacties te voorkomen

HANSWEERT - De eerste reddingsactie in het nieuwe jaar is al een feit voor de vrijwilligers van KNRM-post Hansweert. Vorige week dinsdag schoten zij met goede afloop een binnenvaartschip te hulp. Het was door de harde wind in de problemen gekomen op de Westerschelde. KNRM Hansweert maakte deze week ook bekend vorig jaar in totaal dertig keer te zijn uitgerukt, tegen 28 reddingsacties in 2018. Door zich met preventie bezig te houden, zet de KNRM zich ook in om noodsituaties te helpen voorkomen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het wordt drukker op het water met pleziervaartuigen en dat is volgens Mario Rentmeester, pr-medewerker bij de Hansweertse post van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij), een belangrijke oorzaak van het stijgende aantal reddingsacties. “Vorig jaar zijn we dertig maal uitgevaren om mensen te redden en te helpen”, vertelt Rentmeester. “Hierbij hebben we 43 personen geholpen." Bij de helft van de noodgevallen ging het volgens Rentmeester om zeil- en motorjachten die in de problemen waren geraakt. "Die problemen waren veelal veroorzaakt door technische mankementen of navigatiefouten.”
Daarnaast zijn de twintig Hansweertse vrijwilligers volgens Rentmeester opvallend vaak opgeroepen voor waterrecreanten in nood.

Slikslee
Een reddingsactie waarbij de KNRM vorig jaar van onmisbare waarde bleek, vond plaats op 17 juli. “Een bodemonderzoeker kwam tijdens zijn werk aan de waterlijn vast te zitten in het slik, terwijl het water snel opkwam. Dankzij een goede samenwerking tussen de KNRM en brandweer konden we deze persoon met behulp van de slikslee redden.”

'Kennis van gebied
belangrijk'

Ook op 4 december maakten de vrijwilligers het verschil toen zij een vermiste persoon wisten te vinden. Ze troffen de persoon onderaan de zeedijk bij Hoedekenskerke aan. Deze zoekactie werd bemoeilijkt door dichte mist. “Het slachtoffer is met onderkoelingsverschijnselen overgedragen aan ambulancepersoneel.”

Voorlichting
De laatste jaren ligt het aantal reddingsacties rond de dertig per jaar, vertelt Rentmeester. “In 2009 tot en met 2012 was het rustiger, doordat er minder pleziervaart was. In 2016 waren er 26 reddingsacties, het jaar daarna 24 en in 2018 ging het om 28 acties.” Om te voorkomen dat KNRM-vrijwilligers te hulp moeten schieten, werkt de maatschappij ook aan preventie. “Met de ‘KNRM Helpt app’, het samenwerkingsproject ‘Varen doe je samen’ en specifieke voorlichtingscampagnes, gericht op watersporters, maar ook duikers en surfers, proberen we steeds meer aandacht te vragen voor preventie.”

'Voor het eerst meer dan 100.000 donateurs'

Het gaat dan bijvoorbeeld over goed onderhoud van materieel, reisvoorbereiding en gebiedskennis. “Watersporters moeten zich bewust zijn van de dimensie van het vaargebied. De Westerschelde heeft veel zandbanken en ondieptes. Strandingen door navigatiefouten of onvoldoende gebiedskennis komen regelmatig voor, maar ook technische mankementen aan boten. Die kunnen acuut ontstaan, maar soms komt het door gebrekkig onderhoud.”

Mijlpaal
Het jaar 2019 heeft de KNRM landelijk ook een mijlpaal opgeleverd. “De KNRM is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van giften en voor het eerst zijn er meer dan 100.000 donateurs. Daar zijn we trots op.” Vrijwillige bijdragen zijn al sinds 1824 het fundament van de maatschappij, aldus Rentmeester. “De KNRM streeft ernaar in 2024, bij het 200-jarig bestaan, de 120.000e donateur te kunnen verwelkomen.”[l]