Afbeelding
Foto: Picasa

'Streektoneel leeft echt in Zeeland'

YERSEKE – Toneelvereniging Kom t'r us ni kiek'n brengt komende maand vier maal haar jaarlijkse voorstelling op de planken. Dit keer speelt de club, die al zijn stukken in het Zeeuws opvoert, 'Een Waterdicht idee 2.0'. Dat doet ze voor het eerst niet één maar twee keer in Wemeldinge, omdat de animo hier de voorgaande jaren groot bleek.

DOOR JESSICA ROVERS

De Yersekse vereniging is ruim veertig jaar geleden opgericht. De aanleiding was een actie om geld in te zamelen voor de verbouwing van de hervormde kerk. De spelers hadden zoveel lol dat ze besloten een club op te richten. Die bestaat nu uit negen spelers, een regisseuse, twee souffleuses en zes decorbouwers. Volgens voorzitter Philip Dijkwel staat het plezier nog steeds centraal. “We vinden het allemaal ontzettend leuk om toneel te spelen. De meeste lol hebben we op de oefenavonden, want tijdens de voorstellingen is er toch vaak wat spanning.”

Afslankinstituut
Niet alleen vinden de spelers van de vereniging het belangrijk om zelf veel te lachen, ook willen zij hun publiek een leuke avond bezorgen. Daarom kiezen zij er altijd voor een komedie of blijspel op te voeren. “We spelen geen zware stukken. Gewoon lekker lachen. We proberen een plezierige avond voor de toeschouwers te creëren door de dingen een beetje uit te vergroten. Onze nieuwe voorstelling gaat bijvoorbeeld over een afslankinstituut. Er komen personages langs die allemaal verschillende therapieën ondergaan. Er gebeurt van alles. Sommige stukjes hebben we zelf bedacht en een groot deel van de voorstelling is in dialect, dus we hebben de teksten moeten aanpassen. Het is een heel herkenbaar thema voor veel mensen. Ook hebben we geprobeerd dingen uit de omgeving mee te pakken, zodat het nog meer vertrouwd voelt voor het publiek.”

Streektoneel
Dijkwel vindt dat er behoorlijk wat verenigingen in de regio zijn, zoals in Schore, Hansweert en Baarland. "Aangezien onze voorstellingen en die van andere groepen goed bezocht worden, vind ik dat het streektoneel hier echt leeft. Wat het ledenaantal betreft gaat het bij ons de afgelopen jaren ook goed. We hebben een periode gehad dat het bijna gebeurd was, maar na een oproep hebben we genoeg spelers kunnen werven om door te gaan.”

Kaarten
De show is op zaterdagavond 1 februari te zien in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke, op vrijdagavond 7 en zaterdagavond 8 februari in dorpshuis De Wemel in Wemeldinge en op zaterdagavond 15 februari in mfc Tehaere in Yerseke. Kijk voor kaarten op
www.toneelyerseke.nl.[l]