Jan Schuurman-Hess in de Beveland-kamer in Galerie T. FOTO GALERIE T
Jan Schuurman-Hess in de Beveland-kamer in Galerie T. FOTO GALERIE T Foto:

Jan Schuurman Hess is op zoek naar dromen

MIDDELBURG - Jan Schuurman Hess roept vrouwen op de Bevelanden op hun droom in te sturen. Hij bundelt de dromen en overhandigt deze aan gedeputeerde Anita Pijpelink en Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer.

VAN ONZE REDACTIE

Jan Schuurman Hess verzamelt de dromen in het kader van de manifestatie ‘Zeeuwse streken en verhalen’ in Galerie T in Middelburg, die op 8 maart, op internationale vrouwendag, tot een einde komt. De galerie staat tot en met 8 maart in het teken van een Zeeland-project. Verschillende Zeeuwen laten de verscheidenheid van de provincie zien. Elke regio heeft een eigen ruimte. Jan Schuurman Hess heeft een kamer van en over de Bevelanden. Er is ook een Thoolse kamer, ingericht door journalisten Matty Verkamman en Kees Slager, een Walcherse kamer waarvoor Leen van Duivendijk verantwoordelijk is een Zeeuws-Vlaamse en Schouwse ruimte.

Schuurman Hess stelt in zijn kamer de Oud Noord Bevelandpolder. In 1598, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, werd deze aangelegd. Hieruit ontstond het huidige Noord-Beveland. In de kamer vraagt Schuurman Hess zich door middel van verhalen, gesprekken en het werk van Henriëtte Boerendans af of je in deze turbulente tijden opnieuw zo’n nieuwe wereld kunt creëren.

De kamer moet volgens Schuurman Hess dienen als ‘bron van verbeelding en inspiratie’. Hij vraagt vrouwen hun dromen over een nieuwe wereld op te schrijven. “Wat zijn jullie dromen voor de toekomst? Wat zouden jullie graag zien gebeuren met school, het werk, gelijke lonen en gelijke kansen? Hoe zien jullie de toekomst van het gezin en de familie? Hoe denken jullie over het klimaat, de stijging van de zeespiegel? Wat te doen?” zegt Schuurman Hess. Vrouwen kunnen hun dromen van maximaal 500 woorden voor 15 februari insturen naar jansh@zeelandnet.nl onder vermelding van ‘Zeeuwse dromen’.[l]