Kyen en Anouk weten al veel over de Watersnoodramp.
Kyen en Anouk weten al veel over de Watersnoodramp. Foto: Britta Janssen

'Belangrijk dat kinderen hierover leren'

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdag (1 februari) een herdenking plaats voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Leerlingen van de Kruiningse basisscholen noemen de namen van de 77 Reimerswaalse slachtoffers. Ook de elfjarige Kyen en Anouk van basisschool De Welle bezoeken de plechtigheid. "Herdenken is belangrijk", stellen ze. "Bijvoorbeeld uit respect voor de mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt."

DOOR BRITTA JANSSEN

Anouk en Kyen zitten in groep acht van De Welle en weten al veel over de Ramp, die zich voltrok in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en grote delen van zuidwest-Nederland onder water zette, met vele slachtoffers tot gevolg. Ze hebben er al vaker over gewerkt in de klas, zijn al eens in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geweest, Kyen heeft er samen met enkele klasgenootjes een presentatie over gemaakt en ook de jaarlijkse herdenking in hun dorp hebben Anouk en Kyen al eens bijgewoond. "De dijken zijn toen doorgebroken en daardoor kwam alles onder water te staan. De mensen vluchtten naar andere provincies", weet Anouk. "Het was een hele heftige gebeurtenis", vult Kyen aan. "De dijken waren toen nog niet zo sterk als nu."

Jong
Op foto's en in filmpjes die de twee in het Watersnoodmuseum en op internet bekeken, zagen ze de grote gevolgen van de ramp voor mens en dier. "Als je mensen hoort vertellen hoe het was… De plek waar je woont is de zee geworden", zegt Kyan. "Huizen stonden tot de zolder in het water", heeft Anouk gezien. "Ik zou heel bang zijn en ook willen weten hoe het met mijn familie en vrienden ging. Nu stuur je een appje, maar dat kon toen niet."

'Ze hebben helemaal geen leven gehad'

Bij de jaarlijkse herdenking in Kruiningen klinken de namen van de Reimerswaalse slachtoffers. "De leeftijden worden erbij gezegd en dan hoor je dat er ook kinderen zijn overleden. Echt erg", zegt Kyan. "Zij hebben helemaal geen leven gehad", realiseert Anouk zich. "Ook waren er mensen die anderen hielpen, maar het zelf niet hebben gered. Dat vind ik ook heftig."
Ook Kyens oma en Anouks opa maakten de Ramp mee. "Opa vond het best emotioneel om erover te praten, maar ik mocht hem er wel naar vragen. Hij heeft op zolder gezeten en was heel bang."

Oefening
Aan sommige huizen in hun dorp is nog te zien hoe hoog het water heeft gestaan, weten de twee. "Door mijn presentatie kwam ik erachter dat de groene, houten huizen in de Henry Dunantstraat na de Watersnoodramp zijn geschonken door andere landen."

'Goed voor klimaat zorgen'

Ondanks de impact van het onderwerp vinden Kyen en Anouk dat jeugd vanaf een jaar of zes moet weten van de Watersnoodramp. "Kinderen kunnen ook meedenken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", vindt Kyan. "Goed voor het klimaat zorgen", noemt Anouk als voorbeeld. Daarnaast lijkt het haar nuttig om met het dorp een oefening te doen, als voorbereiding op een mogelijke overstroming. "En iedereen zou een boot moeten hebben", vindt Kyen, "of een reddingsvest."

Herdenking
De herdenking zaterdag in Kruiningen begint om 19.00 uur en is openbaar toegankelijk.[l]