Het badmintontoernooi vindt plaats in de Reimerswaalhal.
Het badmintontoernooi vindt plaats in de Reimerswaalhal. Foto: Rillandia Smashers

'Bereidheid vrijwilligers is kracht vereniging'

KRUININGEN – Badmintonvereniging Rillandia Smashers in Kruiningen is één van de oudste verenigingen van Zeeland, opgericht op 1 januari 1959. Het is een actieve vereniging met veel verschillende competities, toernooien en clubactiviteiten. Zaterdag (1 februari) vindt voor de tiende keer het Open Reimerswaals Versteeg toernooi plaats in de Reimerswaalhal in Kruiningen. Hier wordt vanaf het begin van de jaren tachtig op zeven banen gespeeld. Het ledental is sindsdien behoorlijk gegroeid. Een klein gedeelte van de leden speelt nog op een baan in het zaaltje in Rilland.

DOOR JESSICA ROVERS

Volgens voorzitter Paul van Gils van Rillandia Smashers gaat het goed met de vereniging. “Qua leden is het wel wat minder geworden, maar er zijn zeker genoeg teams om mee te doen aan de competitie. We zitten nu op zo'n 72 leden en in de toptijd tien jaar geleden zaten we op 120. Het is dus wel iets teruggelopen, maar we proberen weer vooral veel jeugd te betrekken bij de club en er zit weer een stijgende lijn in. We spelen competitie in de regio zuidwest waarin ook Brabant zit. Er wordt gespeeld op verschillende niveaus en het zit nog goed in elkaar.”

Eerlijk

Het Open Reimerswaal Versteeg toernooi is met meer dan honderd inschrijvingen relatief groot. “Er wordt vanaf half negen 's ochtends tot zeven uur 's avonds gebadmintond en waarschijnlijk loopt dat nog uit. Met twee gewonnen sets is er winst, maar het kan zijn dat een wedstrijd langer duurt. Het toernooi zit helemaal vol. Het is een seniorentoernooi en het leuke is dat oud-jeugdleden ook mee doen." Deelnemers worden op basis van sterkte ingedeeld in poules. "Er zijn best veel variaties; er wordt gespeeld op verschillende niveaus en er is enkel- en dubbelspel.” Volgens Van Gils kenmerkt dat ook de club. “Het is een vereniging voor iedereen; vanaf zes jaar tot in de tachtig en voor mensen die 'campingbadminton' willen spelen tot mensen die de sport op hoog niveau willen beoefenen. We zijn een heel positieve vereniging met een relaxte sfeer. Bij ons zul je nooit wantoestanden zien. Kinderen van twaalf, dertien tellen zelf bij hun wedstrijdjes en doen dat eerlijk. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar dat staat niet voorop. Het is allemaal niet zo opgefokt; het is gezonde competitie.”

Vrijwilligers

Van Gils badmintont zelf ook al jaren. “Zeker het enkelspel is zeer intensief. Een shuttle gaat harder dan een tennisbal dus het is een hele snelle sport. Ik denk ook dat het feit dat het een gemengde sport is, bijdraagt aan de goede sfeer. We proberen zo veel mogelijk te organiseren voor de leden en we hebben een goed gevuld bestuur. Maar wat het meeste opvalt is, denk ik, dat door de jaren heen gebleken is hoe groot de bereidheid van vrijwilligers altijd is. Voor het aankomende toernooi zitten er bijvoorbeeld twaalf man in de organisatie. Dat is, denk ik, de kracht van onze vereniging. Deze inzet van vrijwilligers maakt dat de Rillandia Smashers een leuke, gezonde vereniging is. Er zal de komende jaren nog veel gebadmintond worden in Kruiningen en Rilland.”
Kijk voor meer informatie op
www.bcrillandiasmashers.nl.[l]