Feest voor Shirin van Anrooij in het Kapelse gemeentehuis. FOTO JESSICA ROVERS
Feest voor Shirin van Anrooij in het Kapelse gemeentehuis. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Uitzonderlijke prestatie van multitalent'

KAPELLE – Shirin van Anrooij heeft vorige week in het Zwitserse Dübendorf tijdens het wereldkampioenschap veldrijden voor junioren de wereldtitel in de wacht gesleept. Om dit te vieren werd zij door wethouder Jon Herselman in het gemeentehuis van Kapelle gehuldigd. Ook burgemeester Huub Hieltjes en kinderburgemeester Steyn Almekinders grepen de gelegenheid aan om de kersverse kampioene te feliciteren. De huldiging werd muzikaal omlijst door het plaatselijke showkorps Jonge Kracht.

DOOR JESSICA ROVERS

De burgemeester noemt Shirin een voorbeeld voor anderen. “Je bent morgen pas achttien jaar, maar zo jong als je bent, heb je niet alleen laten zien hoe je successen moet boeken, maar ook hoe goed je bent in het omgaan met tegenslagen. Als je fiets tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld niet staat waar hij moet staan, weet je het wel te presteren om de week daarop op het podium te staan.”

Dromen
Het is volgens Hieltjes belangrijk dat de jeugd kan sporten. “Als gemeente moeten wij hieraan bijdragen, want dromen najagen kun je niet alleen. Je hebt de steun nodig van de mensen om je heen. Een heel team van familie, vrienden en sponsoren maken het mede mogelijk, maar uiteindelijk ben jij degene die het gedaan heeft en daar zijn we als gemeente heel trots op.”

Geslaagd
De kinderburgemeester was geïnteresseerd in Shirins fietsen. “Ik heb zes fietsen en een schoolfiets en ik fiets het liefst op mijn crossfiets”, vertelt Shirin bij de huldiging. “Ik heb één favoriete fiets en daar fiets ik al mijn wedstrijden mee.”
Vanwege haar achttiende verjaardag rijdt Shirin vanaf 1 september met de senioren mee als belofte. Wethouder Herselman blikte bij de huldiging terug op Shirins successen bij de junioren. “Tijdens het wegseizoen behaalde je afgelopen juni de eerste plaats bij het tijdrijden en op het Europees kampioenschap op de weg in Alkmaar behaalde je ook de eerste plaats. In Yorkshire behaalde je tijdens het wereldkampioenschap een mooie tweede plek. Al met al een heel geslaagd wegseizoen”, aldus de wethouder. Shirin had, naar eigen zeggen, geen verwachtingen. “Ik wilde kijken of ik het fietsen op de weg ook leuk vond. En ondanks dat ik onderuit ben gegaan, was dat ook zo.”

Doel
Het seizoen veldrijden begon voor Shirin met een derde plaats op het Europees kampioenschap in Italië. “Dat was eigenlijk mijn minste wedstrijd van het seizoen”, vertelt zij. “Daarna heb ik maar één doel voor ogen gehad: het WK. En daar ben ik helemaal voor gegaan.” Veldrijden is geen olympische sport. Tijdrijden op de weg is dat wel. “Uiteindelijk zijn de Olympische Spelen mijn doel, maar dat is maar voor zo weinig mensen weggelegd. Ik vind het ook moeilijk om te kiezen dus blijf de combinatie tussen deze twee doen. Ik ga volgend seizoen bij een nieuwe ploeg fietsen en dat is voor mij wel een bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik denk dat ik nog veel kan leren van de seniorendames.”[l]