De subsidie is voor verschillende projecten van ondernemers en onderwijsinstellingen in Zeeland.
De subsidie is voor verschillende projecten van ondernemers en onderwijsinstellingen in Zeeland. Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

Zes ton voor innovatieve Zeeuwse projecten

KRUININGEN/KAPELLE - Tientallen Zeeuwse ondernemers en onderwijsinstellingen krijgen samen zo’n 600.000 euro subsidie voor hun innovatieve ideeën.

DOOR BRITTA JANSSEN

Dit geld komt uit de regeling 'Zeeland in Stroomversnelling' van de provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en het rijk. Zo is er 50.000 euro voor drie haalbaarheidsonderzoeken: de technische en economische haalbaarheid van een Technology Centre Maakindustrie Zeeland, biologisch appelleder uit reststromen en industriële restwarmte gebruiken in bebouwing.
Daarnaast is er subsidie voor de verdere ontwikkeling van vier projecten: het Programma Specialistisch Ondersteuningsteam Zeeland (73.414 euro), VRCARE-2 (137.081 euro), Generiek Verzamelen Data (144.288 euro) en Écht Zeeuws petfood (103.240 euro).

Appelpulp
Zo wil het Technology Centre Maakindustrie Zeeland uitgroeien tot een fysieke plek waar grote en kleine bedrijven en startende en al gevestigde bedrijven samenwerken. Voor het project met appelpulp wordt onderzocht in welke mate de resten van appelcider, appelpulp, op industriële schaal te gebruiken is als grondstof voor appelleder, met mogelijk een biologisch label.

Dierenvoer
In het project VRCARE-2 spelen ouderen, zowel thuis als in de dagopvang, virtual reality-games om te onderzoeken hoe deze spellen de cognitieve functies van ouderen stimuleren. Het project Écht Zeeuws petfood gebruikt de subsidie om een werkend prototype van een mobiele energieneutrale droogkast te maken. Hierin worden resten uit de Zeeuwse agrofood, visserij en aquacultuursectoren op een duurzame manier bruikbaar gemaakt voor bijvoorbeeld dierenvoer.[l]