De burgemeester van Wemeldinge en zijn vrouw rond 1900. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De burgemeester van Wemeldinge en zijn vrouw rond 1900. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

De burgemeester van Wemeldinge

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van een boerenechtpaar. Het zijn Piet Dekker, de burgemeester van Wemeldinge, en zijn vrouw Dina Dekker-de Groene. Ze staan voor hun woning in Wemeldinge. De foto is van omstreeks 1900 en werd geschonken door hun achterkleindochter Marion van der Weele-Visser. Wie weet wat meer over deze burgemeester te vertellen?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Paul den Boer.

Op de vorige foto stond het vroegere gemeentehuis van ’s-Heer Arendskerke. Sjako Ruster schrijft dat zijn ouders daar zijn getrouwd. Hij is benieuwd of er nog oude interieurfoto’s zijn. Jan Geuze meldt dat het later een postkantoor is geweest en dat er nu appartementen zijn. Paul den Boer schrijft dat het werd gebouwd in 1915 in de toenmalige Dorpsstraat, die door inwoners ‘de straete’ werd genoemd. Later werd de naam gewijzigd in Vermetstraat. Het voormalige gemeentehuis bleek op enig moment te klein te zijn. Er werd toen een dependance in gebruik genomen, op de hoek van de Poldersedijk en Ouderijksweg. Nadat het nieuwe Raadhuis aan het Raadhuisplein was gebouwd en in gebruik genomen heeft in het oude gemeentehuis tot 1989 het postkantoor gezeten. Burgemeester Elenbaas werd door de Duitse bezetter in augustus 1942 afgezet en uit Zeeland verbannen. Op 8 januari 1943 werd daar door wethouder Hommes de nieuwe NSB-burgemeester A.C. Hollebrandse geïnstalleerd. Het dorp leek die dag uitgestorven en er was niemand op straat te zien.[l]