Eenzaamheid doorbreken gaat makkelijker als de omgeving helpt.
Eenzaamheid doorbreken gaat makkelijker als de omgeving helpt. Foto:

Kapelle wil eenzaamheid samen aanpakken

KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft zich aangesloten bij het landelijke programma ‘Een tegen eenzaamheid’. Dit voorjaar belegt ze een themabijeenkomst over dit onderwerp om inwoners, ondernemers en organisaties bij de aanpak van eenzaamheid te betrekken.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeente Kapelle was vorig jaar geselecteerd voor deelname aan een landelijk onderzoek naar schulden en armoede. Het doel was om samen met de andere betrokken partijen, zoals nog tien gemeenten, de Radboud Universiteit in Nijmegen en stichting Lezen en Schrijven, een plan uit te werken. 'Zodat Kapelle dit jaar een actie-onderzoek, gericht op eenzaamheid in relatie tot armoede, kon uitvoeren', vertelde de Kapelse wethouder Annebeth Evertz in september. Ze was blij dat Kapelle geselecteerd was voor dit project, omdat actie-onderzoek duur is. Deze vorm van praktijkonderzoek is, naast het verwerven van kennis, gericht op het daadwerkelijk verandering teweegbrengen. ‘Helaas is dit niet gelukt’, laat Evertz nu in een gemeentelijke nieuwsbrief weten. ‘Het project richt zich vooral op het bestrijden van armoede en schulden en een actie-onderzoek voor een aanpak van eenzaamheid paste uiteindelijk niet in het plan van aanpak.’ De gemeente Kapelle blijft wel betrokken bij het project, aldus de wethouder. ‘Maar dan vanuit een andere benadering, de bestrijding van armoede en schulden.’

Doorbreken

In haar zoektocht naar een manier om eenzaamheid onder de inwoners van de gemeente Kapelle te bestrijden, kwam Evertz uit bij het landelijke actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS). Dit programma is bedoeld om de trend van eenzaamheid te kenteren en de eenzaamheid van ouderen te doorbreken. Hiervoor doet een wetenschappelijke adviescommissie onderzoek naar eenzaamheid.

Oktober
De visie van ‘Een tegen eenzaamheid’ is dat iedereen iets kan doen tegen eenzaamheid bij anderen. ‘Iemands eenzaamheid doorbreken, kunnen we allemaal’, aldus de partijen achter dit initiatief. Wel moeten personen die zich eenzaam voelen, ook zelf in actie komen.

Voor dit project wil de gemeente Kapelle een lokale ‘publiek-private coalitie’, opzetten. Dit is een samenwerking van maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners. Om tot zo’n samenwerking te komen, organiseert de gemeente Kapelle deze lente een themabijeenkomst. ‘De lokale coalitie willen we presenteren in de week van de eenzaamheid, die in oktober plaatsvindt’, aldus Evertz.


Signalen

De een heeft meer contacten met andere mensen of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is vaak niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. ‘Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid’, staat op de campagnewebsite van ‘Een tegen eenzaamheid’. Wanneer iemand weinig contacten heeft en vermoeid is, weinig eetlust heeft of slechter voor zichzelf zorgt, kan dit duiden op eenzaamheid. Psychische signalen zijn onder meer weinig vertrouwen in zichzelf en andere mensen en gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid. Gedrag kan wijzen op eenzaamheid wanneer iemand een gebrek aan sociale vaardigheden heeft, mensen op afstand houdt en op zichzelf gericht is of juist claimgedrag naar anderen vertoont. ‘Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er wat aan doen’, is het idee achter ‘Een tegen eenzaamheid’.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de landelijke campagne op de website
www.eentegeneenzaamheid.nl.[l]