Een concept-beeld van het ontwerp van het nieuwe museum. BEELD ROOS ROS ARCHITECTEN
Een concept-beeld van het ontwerp van het nieuwe museum. BEELD ROOS ROS ARCHITECTEN Beeld: Roos Ros Architecten

'Bij ereveld is dé plek voor nieuw museum'

KAPELLE - Stichting Vitality presenteerde vorige week bij de Franse ambassadeur in Den Haag haar plannen voor een nieuw museum. Voor de realisatie van Memorial 40-45 Kapelle is 3,6 miljoen euro nodig. Omdat het museum de steun van Frankrijk aan Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht, hoopt Vitality ook fondsen in Frankrijk te werven. “We hebben een mooi visitekaartje afgegeven”, zegt voorzitter Andries Looijen van stichting Vitality. “Er is positief gereageerd op onze plannen.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Oorlogsmuseum Vitality huisde jaren aan de Vroonlandseweg in Kapelle, maar groeide daar uit haar jasje. Daarom werken de vrijwilligers van stichting Vitality aan een gloednieuw en groter museum met een nieuwe naam: Memorial 40-45 Kapelle. De stichting blijft wel Vitality heten.

Ereveld

De beoogde locatie voor het museum is 2,7 hectare grond naast het Franse ereveld bij de Franse militaire begraafplaats aan de Goessestraatweg in Kapelle. Dit is het enige Franse ereveld in Nederland en daarom voor Vitality dé plek voor het museum, omdat Memorial 40-45 Kapelle onder meer het verhaal achter alle 228 kruisen op het ereveld wil vertellen. De verbondenheid tussen ereveld en museum is een van de uitgangspunten in het ontwerp voor de nieuwbouw. Zo kijken bezoekers straks vanuit het museum uit over het ereveld.

2022

In het gunstigste geval begint de bouw van het nieuwe, klimaatneutrale museum nog dit jaar en opent het in 2022. “Dit is wel ambitieus”, vertelt Andries Looijen, “dus we houden rekening met een jaar later, bijvoorbeeld omdat we meer tijd nodig hebben voor de fondsenwerving en procedures.” De stichting is nu druk bezig met de fondsenwerving, onder meer via een Europese subsidiepot, het Mondriaanfonds voor 75 jaar vrijheid, het VSB-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. “We hopen ook op geld uit het Franse bedrijfsleven. Daarom stelde de Franse ambassadeur, die ook achter onze plannen staat, zijn residentie beschikbaar voor de receptie.” Hierbij was onder meer Jan Peter Balkenende aanwezig. De uit Kapelle afkomstige voormalig minister-president is lid van het comité van aanbeveling van Memorial 40-45 Kapelle. “Prachtig hoe hij moeiteloos een mooie toespraak uit zijn mouw schudt. Doordat hij in Kapelle is opgegroeid, kwam hij als kind al bij de Franse begraafplaats.”

Toename

Een groter museum doet de nog steeds groeiende collectie beter eer aan, vindt Looijen. “Er zal ook ruimte zijn om oude voertuigen, films en presentaties te laten zien.” Door de opening van Memorial, inclusief evenemententerrein, verwacht de stichting een toename van het aantal bezoekers. “Nu zijn dit er, met de beperkte openstelling, zo’n 5000. In het eerste jaar van het nieuwe museum verwachten we er circa 10.000, met een verwachte doorgroei tot ongeveer 18.000 bezoekers in het vijfde jaar. Op basis van deze gegevens is de exploitatie voor de eerste vijf jaar na opening kostendekkend.”

Tijdelijk

Het museum is nu tijdelijk gesloten. Het was eerder te bezoeken in de aanbouw van Looijens woning. Omdat hij en zijn gezin ook weer dichtbij het nieuwe museum willen wonen, hebben ze hun huis verkocht en gaan ze verhuizen. De vrijwilligers van Vitality zijn nu volop bezig met de inrichting van een tijdelijk museum, aan de Goessestraatweg 6, tegenover de locatie waar de nieuwbouw moet verrijzen. “Hier willen we weer open zijn in mei, voor de Franse herdenking en Toujours Kapelle. Deze locatie is ook groter dan vroeger, dus hier kunnen we al wat meer laten zien.”
Eind deze maand houdt Vitality een bijeenkomst in dorpshuis De Vroone in Kapelle om haar plannen te laten zien aan inwoners en ondernemers. De datum hiervoor is nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op www.memorial4045kapelle.nl.[l]