In maart 2018 lag er sneeuw tijdens de actie Schone Schelde. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS
In maart 2018 lag er sneeuw tijdens de actie Schone Schelde. ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Vrijwilligers kunnen vrijdag en zaterdag flink aan de bak

KRUININGEN/KAPELLE - Wie belangeloos de handen uit de mouwen wil steken voor de medemens of natuur, kan vrijdag (13 maart) en zaterdag (14 maart) van alles doen. Vrijdag en zaterdag vindt de landelijke vrijwilligersactie NLdoet plaats, met ook activiteiten in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal. Daarnaast wordt zaterdag de opruimochtend Schone Schelde gehouden. Hierbij ontdoen vrijwilligers de oevers van de Ooster- en Westerschelde van zwerfvuil.

DOOR BRITTA JANSSEN

Voor het jaarlijkse NLdoet, toe aan de zestiende editie, zijn volgens organisator het Oranjefonds landelijk al bijna 9.000 klussen aangemeld. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Toen staken zo’n 100.000 deelnemers de handen uit de mouwen voor hun buurt, door bijvoorbeeld een verenigingsgebouw op te knappen.

Eenmalig
Het Oranjefonds probeert met NLdoet vrijwilligerswerk te stimuleren door organisaties eenmalig een klus of andere activiteit te laten aanbieden aan vrijwilligers. Zo is er voor ieder wat wils te doen in zijn of haar dorp of stad, zonder dat de deelnemer voor langere tijd gebonden is aan de vrijwilligersfunctie. Daarmee zijn vele stichtingen en verenigingen geholpen en het levert iedereen een leuke dag op, is het idee achter NLdoet.

Speeltuin
Ook in Reimerswaal en Kapelle zijn allerlei klussen aangemeld via de website van NLdoet. Zo kunnen mensen helpen met zwerfvuil opruimen in Krabbendijke, dug-outs bij Sportclub Waarde aanpakken, jeugdhonk Answest in Hansweert onderhouden of klussen bij sportcomplex de Kruse Mat in Kruiningen.
In de gemeente Kapelle wordt onder meer een speeltuin aangelegd in de Dorpsstraat in Wemeldinge voor stichting Het Kompas, in Schore gaan buurtbewoners aan de slag in het dorpshuis en in Kapelle frissen vrijwilligers speel-o-theek De Schatkist op en knappen het clubgebouw van muziekvereniging Ons Genoegen op

Schelde
In het kader van Schone Schelde komen vrijwilligers zaterdag tussen pakweg 10.00 en 12.00 uur op verschillende plaatsen langs het water van de Ooster- en Westerschelde in actie om afval op te ruimen. Op de Bevelanden gebeurt dat bij de haven van de Rattekaai bij Rilland, het haventje van Ellewoutsdijk, het Schor van Bath bij Bath, het strandje ter hoogte van mini-camping Zeelucht bij Wissenkerke, de Kaloot bij Borssele, de weg langs de zeedijk bij Schore en het strandje van Baarland.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over NLdoet en Schone Schelde en het aanmelden van klussen op
www.nldoet.nl en
www.schoonzeeland.nl.[l]

Koningin Máxima in actie voor NLdoet. FOTO BART HOMBURG