Subsidie voor plannen die arbeidsmarkt verbeteren

KRUININGEN - Zeven Zeeuwse projecten die de arbeidsmarkt versterken krijgen samen 292.533 euro subsidie. Het zijn initiatieven waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.

DOOR BRITTA JANSSEN

‘De arbeidsmarkt is het struikelblok voor Zeeuwse bedrijven’, liet de provincie Zeeland vorige week weten. Daarom is er nu een aparte subsidieregeling voor de 'Human Capital Agenda'. Het geld komt van het Rijk, de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

Hive
Zo krijgt ‘Hive’ bijna 45.000 euro om te onderzoeken hoe werknemers meer regie over hun eigen loopbaan kunnen krijgen. Het is een samenwerking onder meer Scalda, Limagrain, Leerwerkloket Zeeland en Lamb Weston Meijer.
‘HR Netwerk Zeeland’ ontvangt 50.000 euro voor het opzetten van een Zeeuws platform voor het verbinden van personen die zich vanuit verschillende achtergronden met de Zeeuwse arbeidsmarkt bezighouden. Hierbij zijn onder meer de Zeeuwse Connectie, UWV Zeeland en Zeeuwland betrokken. ‘Hulst Vestigingsstad’ wil hoger geschoolde Spaanse werknemers voor de Nederlandse zorgarbeidsmarkt werven, zodat ze zich in Nederland vestigen. Dit plan krijgt 35.000 euro subsidie.

Werkdruk
Het idee achter ‘Gids-Gezel G2 in het onderwijs’ is een verkorte beroepsopleiding ontwikkelen, zodat aankomende leraren sneller voor de klas kunnen staan. Het is een samenwerking tussen onder meer het Scheldemondcollege, Zeeuwse Academische Opleidingsschool, Hogeschool Rotterdam, University College Roosevelt en HZ University Applied Sciences en krijgt bijna 50.000 euro.


'Hoe kan leraar sneller voor de klas?'

Voor ‘Lagere werkdruk door inzet van slimme innovaties’ werken onder meer zorgorganisatie SVRZ en het lectoraat Data Science en de opleiding HBO-V van de HZ University of Applied Sciences aan een digitale toepassing met een zelflerende chatbot om de werkdruk te verlagen. Dit project ontvangt bijna 50.000 euro.
‘Op weg naar Zeeuwse Learning Communities’ krijgt 50.000 euro voor de organisatie van drie ‘hackathons’, bijeenkomsten, in Zeeland waarin scholieren en medewerkers werken aan het oplossen van complexe Zeeuwse vraagstukken. Hierbij zijn onder meer Huis van de Techniek, Cargill, Dow Benelux, HZ University of Applied Science en University College Roosevelt betrokken.
Ook is er ruim 12.000 euro voor onderzoek naar voorwaarden, in het onderwijs en bedrijfsleven, om stages voor buitenlandse technische mbo’ers in Zeeland te kunnen aanbieden. Hiervoor werken Bio Base Europe Coöperatie, Scalda en DOW samen.[l]