De kinderen van De Zevensprong ontdekken hoe een apparaat er vanbinnen uitziet. FOTO JESSICA ROVERS
De kinderen van De Zevensprong ontdekken hoe een apparaat er vanbinnen uitziet. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Zevensprong binnenstebuiten in Kinderkunstweek

KRABBENDIJKE – Vorige week begon in Zeeland de Kinderkunstweek. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn de scholen inmiddels gesloten, maar vorige week ging onder meer basisschool De Zevensprong in Krabbendijke nog aan de slag met het thema 'Binnenstebuiten – het huis in de kunst'.

DOOR JESSICA ROVERS

Dankzij een samenwerking tussen de Zeeuwse Bibliotheek, Stichting Danzee en Stichting Kinderkunstweek kwamen op negen basisscholen dans en beeldende kunst samen. De leerlingen van De Zevensprong gingen aan de slag met een choreografie.

Fantasie
Het initiatief om de verbinding te maken tussen beeldende kunst en dans komt van Stichting Danzee. Volgens de stichting werkt het samensmelten van meerdere kunstdisciplines inspirerend en wordt de fantasie van kinderen extra gestimuleerd. Ook zou dans een laagdrempelige manier zijn voor kinderen om de thema's van de Kinderkunstweek te ontdekken. Willinda Breedijk, die les geeft aan groep zes op De Zevensprong, is erg enthousiast over het initiatief. “Het is een heel leuk thema. We hebben een inspiratiemiddag gehad en zijn toen gaan bedenken hoe we zelf aan de slag konden gaan. Ik ben ook cultuurcoördinator en vind de combinatie die nu met dans gemaakt wordt een meerwaarde. Vorig jaar zijn we vooral beeldend bezig geweest.”

Apparaten
Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, kunnen veel onderdelen, waaronder een excursie naar een tentoonstelling naar Middelburg, niet doorgaan. “De tentoonstelling gaat over het thema 'binnenstebuiten' en hoe dit verbonden is met de kunst en huizenbouw. Mandy Griep zou de komende weken in de gymzaal aan de groepen vijf en zes en zeven en acht gastlessen geven. Het idee achter de dans was hoe je je gevoelens vanuit je binnenste naar buiten kunt uiten”. Wat wel heeft kunnen plaatsvinden zijn de lessen die Willinda heeft gegeven over kunstenaars en ook heeft zij het thema verwerkt in de lessen handvaardigheid. Hierbij mochten kinderen van oude apparaten nieuwe dingen maken door het binnenste naar buiten te halen.

Duizendpoot
Ook Janet Lavooij, juf van groep twee, heeft op een creatieve manier invulling gegeven aan het thema. “'Binnenstebuiten' is best een lastig woord voor de kinderen, dus we zijn begonnen met het binnenstebuiten draaien van onze jassen om te kijken wat er dan gebeurt. Ook hebben we naar kunst gekeken. Dat is iets wat ik eigenlijk het hele jaar door wel doe, want ik geloof dat kinderen scherper leren denken door beter te observeren. Kinderen zien dingen toch ook weer anders. Door vragen te stellen leren ze bovendien veel nieuwe woorden. Nu hebben we naar een reproductie van het gele huis van Van Gogh en het straatje van Vermeer gekeken. De kinderen maken huisjes van doosjes waarin ze raampjes prikken, zodat je van buiten naar binnen kan gluren. Ik heb het bijbelverhaal verteld van de verloren zoon en we hebben liedjes en versjes gezongen en opgezegd over de duizendpoot die in de botervloot woonde en de kakkerlak die een huisje had in de prullenbak.”[l]