De dansgroep van Ons Boeregoed.
De dansgroep van Ons Boeregoed. Foto: Ons Boeregoed

'Klederdracht hoort bij Zeeland'

KRUININGEN – Ons Boeregoed viert dit jaar haar dertigjarig jubileum. Op 8 maart 1990 werd de vereniging opgericht, met als doel de klederdrachten, als onderdeel van het Zeeuws cultureel erfgoed, in stand te houden. Daarnaast probeert Ons Boeregoed oude Zeeuwse gebruiken in ere te herstellen en de Zeeuwse dialecten te bewaren voor het nageslacht. Op alle bijeenkomsten wordt dialect gesproken.

DOOR JESSICA ROVERS

Secretaris Anneke Bal is al twaalfenhalf jaar fanatiek betrokken bij de vereniging. “Wat het voor mij zo leuk maakt, is de sfeer binnen het bestuur en de vereniging. Je bent altijd welkom. Het is een heel actieve vereniging en met ruim honderdvijftig leden is het de grootste van Zeeland die nog draait. We kunnen bij al onze activiteiten rekenen op veel belangstelling. Als de toneelgroep een voorstelling geeft in dorpshuis De Vroone in Kapelle bijvoorbeeld is het afgeladen vol.”
De toneelgroep is niet de enige deelgroep die regelmatig optreedt. Er zijn verschillende deelgroepen die optredens verzorgen in en buiten Zeeland, Nederland en een enkele keer zelfs in het buitenland. Zo worden er was-demonstraties gegeven, wordt er gezongen en gedanst, worden er babbelaars gebakken, klederdrachtpresentaties gegeven en gastlessen verzorgd op scholen. Naast de optredens worden er binnen Ons Boeregoed diverse activiteiten georganiseerd voor en door leden, zoals de maandelijkse soosavonden en de boerenmaaltijd. Sinds 1999 beschikt Ons Boeregoed over een eigen verenigingsgebouw, genaamd ‘t Zael’of, waarin de meeste activiteiten plaatsvinden. “Het clubhuis is bijna elke dag bezet”, vertelt Bal. “Er is altijd wat te doen. Er zit een hele opslag en winkel voor de kleding op de verdieping en we hebben veel deelgroepen die niet optreden, maar wel heel actief zijn, zoals de crea-groep, geschiedenis- en dialectengroep, documentatiegroep en kledingcommissie. Ook is er een jeugdgroep.”

September
Elk jaar viert Ons Boeregoed op de oprichtingsdatum de verjaardag van de vereniging. In verband met het jubileum wordt er dit jaar wat groter uitgepakt. “Er is een receptie waaraan we een leuk programma koppelen. We hebben heel wat gasten, onder wie de burgemeester, uitgenodigd. In september vindt de jaarlijkse braderie en de streekdrachtendag plaats en dit jaar organiseren wij dit evenement. Uit heel Zeeland komen streekdrachtverenigingen naar de kerk en ons clubgebouw.”

'Dan zit het afgeladen vol'

De toekomst is volgens Bal wat onzeker. “Het gaat nu nog hartstikke goed met de vereniging, maar de leeftijd van de leden gaat een rol spelen. Het is niet meer zoals vroeger dat kinderen door hun opa en oma aangekleed worden om mee te gaan. Ze kunnen tegenwoordig uit zoveel dingen kiezen om te doen. Terugloop is er dus wel, en daarmee hebben andere verenigingen ook te kampen. De toekomst is voor niemand te voorspellen en ik blijf mij vooralsnog inzetten voor Ons Boeregoed. Ik draag zelf Axelse en Walcherse dracht en ik zit in het koor. Ik vind dracht iets dat bij Zeeland hoort. Het hoeft niet elke dag, maar om af en toe te laten zien hoe mooi het is, vind ik prachtig.”[l]