Klanten van de voedselbank moesten vrijdag zelf hun spullen pakken. FOTO COBY WEIJERS
Klanten van de voedselbank moesten vrijdag zelf hun spullen pakken. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

CHAPEAU: Er blijven te weinig boodschappen over om pakketten van te maken
KOP: Voedselbank is op zoek naar donaties

GOES - Voedselbank de Bevelanden is bang dat ze deze week niet genoeg spullen heeft om mooie pakketten te maken voor de klanten. De organisatie is een inzamelingsactie begonnen. Met het geld wil ze op een verantwoorde manier voedsel inkopen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De organisatie vraagt mensen, ondernemers en instellingen op de Bevelanden iets te storten. “Door het soms idiote hamstergedrag van mensen krijgen we veel minder boodschappen”, zegt voorzitter Dorith van Ewijk van de voedselbank. “Bovendien kunnen we door het coronavirus voorlopig geen acties houden bij kerken en winkels, zoals we normaal doen. Dit is dus echt een noodkreet. Onze voorraden raken op. Het zou echt verschrikkelijk zijn als we moeten stoppen met het uitdelen van onze pakketten. Het is bedoeld voor mensen die het al moeilijk hebben. Je wenst dat niemand toe.”

Verantwoord
Van Ewijk vraagt mensen geld te storten op rekeningnummer NL48 RABO 0101 3122 96 van Voedselbank de Bevelanden. Met het geld koopt de bank voedsel op commerciële wijze in. “Als we het zelf doen, kunnen wij alles in de hand houden en weten we dat het voedsel op verantwoorde wijze naar ons toe komt.”

Van Ewijk benadrukt dat ze blij is met elke euro die wordt gestort. “Het is nadrukkelijk niet alleen bedoeld om grote bedragen op te storten. Als iemand maar twee euro kunnen missen, vinden we dat ook al mooi. We kunnen echt alles gebruiken.” De landelijke overheid heeft een noodfonds in het leven geroepen, maar voedselbanken moeten dan eerst aantonen dat ze lokaal alles op alles hebben gezet. De voorzitter is dan ook in gesprek met alle betrokken gemeenten. Noord-Beveland heeft al 5000 euro toegezegd. “Maar dat is zo op”, zegt Van Ewijk. “Ik hoop dat deze actie op korte termijn effect sorteert, want het is nodig.”

Ze zegt dat er ondanks de zorgen over het coronavirus nog voldoende vrijwilligers zijn. Zij helpen met het inzamelen en uitdelen van de pakketten. “Maar er moet natuurlijk wel iets zijn om uit te delen.”

Achteringang
Vanwege de verspreiding van het coronavirus is de uitgifte van de pakketten aangepast. Het uitgiftepunt aan de Middelburgsestraat is voorlopig alleen via de achteringang bereikbaar.

Giften op het rekeningnummer NL48 RABO 0101 3122 96 zijn fiscaal aftrekbaar, omdat Voedselbank de Bevelanden een zogenaamde ANBI-status heeft.[l]