Dorpshuis Kaj Munk in Hansweert. FOTO COBY WEIJERS
Dorpshuis Kaj Munk in Hansweert. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Licht en geluid voor dorpshuis

HANSWEERT - De gemeente Reimerswaal schaft podiumverlichting aan voor dorpshuis Kaj Munk in Hansweert, zodat hier culturele voorstellingen kunnen plaatsvinden. Van Podium Reimerswaal, maar bijvoorbeeld ook van basisschoolleerlingen en andere gebruikers.

DOOR BRITTA JANSSEN

Om de leefbaarheid te vergroten zet de gemeente zich in voor culturele activiteiten in meer dorpen. Samen met Podium Reimerswaal, dat jaarlijks grote en kleinere namen voor dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland weet te strikken, onderzocht de gemeente welke faciliteiten er nodig zijn om ook in andere dorpshuizen shows te kunnen laten plaatsvinden. “Het dorpshuis in Waarde heeft al een goede installatie”, vertelt wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. Dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke, multifunctioneel centrum (mfc) Te Haere in Yerseke en Ons Dorpshuis in Kruiningen zijn later aan de beurt voor verbetering. “Voor Te Haere nemen we dit mee bij de andere vernieuwingen om het een volwaardig mfc te maken.”
De wethouder benadrukt dat het nieuwe licht en geluid straks voor alle gebruikers van de dorpshuizen en ook voor andere organisaties beschikbaar is. Een ‘grootverbruiker’ zal Podium Reimerswaal van Jacques Boonman zijn. “We zijn hartstikke blij met deze nieuwe faciliteiten”, zegt Boonman. “Toen de gemeente vier jaar geleden onze subsidie stopzette, hebben we onze vrachtwagen, waarmee we met onze spullen van het ene dorpshuis naar het andere reden, moeten verkopen. We besloten alles in Rilland te programmeren. Nu krijgen we weer 20.000 euro per jaar, op voorwaarde dat we in meerdere dorpen voorstellingen houden.”
De coronacrisis heeft de theaterwereld stilgelegd, maar Boonman hoopt volgend seizoen toch nieuwe voorstellingen in Waarde en Hansweert te kunnen houden. Daarbij vraagt de gemeente om producties die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals ook voor kinderen en ouderen. Boonman vertelt dat ouderen vaak een ‘seniorenprijs’ betalen. “En voor kindervoorstellingen krijgen scholen vaak ook een vergoeding. Zo proberen wij ook scholen bij cultuur te betrekken.”[l]