'Gemeenteraad kan alleen maar "ja" zeggen'

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders schuift Vaessen Algemeen Bouwbedrijf uit Raamsdonksveer naar voren voor de bouw van het nieuwe sportcentrum in Kapelle. De gemeenteraad besluit op 16 juni over dit voorstel en moet ook akkoord gaan met een extra investering van 2,3 miljoen euro. "Daarmee besparen we wel op de jaarlasten voor de langere termijn", zegt wethouder Jon Herselman.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het college gaat voor een onderhoudsarm en energiezuinig sportcomplex, zodat de gemeente later minder jaarlasten heeft aan het pand. Met het extra krediet erbij, komen de totale kosten voor het nieuwbouwproject op 15,3 miljoen euro.

Onderhoud
In de voorlopige gunning aan Vaessen is afgesproken dat het bouwbedrijf ook het onderhoud van het pand de komende twintig jaar voor haar rekening neemt. Herselman stelt dat de gemeente hierdoor de extra investering terugverdient. “We hebben nu 140.000 euro energielasten per jaar aan het sportcentrum. Dat wordt voor de nieuwbouw 50.000 euro per jaar. Je bespaart dan jaarlijks 90.000 euro. Gerekend over veertig jaar houd je dan 3,6 miljoen euro over. Daar kun je nogal wat mee doen.”

Risico

De gemeente heeft twintig jaar onderhoud onderdeel gemaakt van de aanbesteding, zodat de bouwer zeker kwaliteit levert, zegt Herselman. “De bouwende partij heeft er belang bij goede materialen te gebruiken, anders kost het onderhoud het bedrijf extra geld. Op jaarlasten aanbesteden heeft voor de bouwer twintig jaar omzet voor het onderhoud als voordeel. Voor de gemeente is het voordeel dat we twintig jaar geen financieel risico lopen op het onderhoud.”

Spannend
Kapelle wil een sporthal, gymzaal en zesbaans wedstrijdbad met beweegbare bodem en scheidingswand realiseren. Vaessen heeft volgens de wethouder in de aanbestedingsprocedure het beste ontwerp voor de laagste prijs gepresenteerd. Het bedrijf heeft een complex voor ogen met drie hoofdvormen voor zwembad, sporthal en gymzaal. Die worden met de lagere ruimten aan elkaar verbonden.
Als de gemeenteraad in juni instemt met het voorstel en extra krediet, wordt de gunning definitief. “Tuurlijk is het spannend of de raad akkoord gaat met de 2,3 miljoen euro extra, maar we hebben aan alle regels van de raad voldaan. Ooit vroegen we de raad om dertien miljoen euro, maar we weten al lang dat dit budget te mager was. Zo zou in de eerste plannen het doelgroepenbad verdwijnen. Het kan dus geen verrassing zijn dat we meer geld vragen. We hebben afgesproken dat het complex op jaarbasis maximaal 811.000 euro mag kosten en daar blijven we 30.000 euro onder. De raad kan dus alleen maar ja zeggen. En dan krijgen we een heel compleet sportcentrum.”

Oktober
De komende maanden vult de gemeente het ontwerp voor het sportcentrum, in samenspraak met de gebruikers, verder in. Naar verwachting beginnen de bouwwerkzaamheden in oktober. Het huidige sportcentrum blijft in gebruik tot het nieuwe complex, dat ook aan de Vroonlandseweg verrijst, in de zomer van 2022 klaar is.[l]