De bomen langs de Gildenstraat fungeren als windscherm voor de huizen. FOTO COBY WEIJERS
De bomen langs de Gildenstraat fungeren als windscherm voor de huizen. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Veel werk in en om Gildenstraat Biezelinge

BIEZELINGE - De Gildenstraat, Achterweg en een deel van de Waardekensstraat in Biezelinge gaan vanaf september op de schop. De klus is naar verwachting in juni volgend jaar klaar. Een plateau in de lange, rechte Gildenstraat moet de snelheid van het verkeer verminderen, vertelt wethouder Jon Herselman.

DOOR BRITTA JANSSEN

“De planning voor het werk is ondanks het coronavirus voorlopig ongewijzigd”, zegt de wethouder. “Daarmee geven we als gemeente het goede voorbeeld na de oproep van Bouwend Nederland om zoveel mogelijk werk te laten doorgaan en de economie draaiende te houden.”
Voor september tot en met december staat er riolerings- en verhardingswerk op het programma in de Achterweg, een deel van de Waardekensstraat en het gedeelte van de Gildenstraat tot en met de kruising met het Donkerewegje. In januari tot en met juni gaat de Gildenweg op de schop vanaf de kruising met het Donkerewegje tot en met de kruising met de Biezelingseweg en Lingestraat.

Wateroverlast
Het werk bestaat grotendeels uit het vernieuwen van de riolering, verlichting en bestrating. De inrichting van de straten en het parkeren veranderen niet, legt de wethouder uit. Bij het meedenken voor het project vroegen bewoners om een stoep vanaf de kruising van de Achterweg met de Gildenstraat naar de Klinker, maar daar wil de gemeente niet aan vanwege de eenduidigheid. ‘Vanaf de kruising van de Achterweg met de Klinker naar de aangrenzende straten is er ook geen trottoir’, schrijft Kapelle in een bewonersbrief.
De riolering in de straten is volgens de wethouder aan vervanging toe. De vernieuwing moet wateroverlast bij hevige buien tegengaan, zegt Herselman. “De capaciteit van de riolering wordt groter en het regenwater kan straks beter weglopen via de straat naar de sloot bij het Donkerewegje.” Hiervoor wordt het wegoppervlak aangepast, met aflopende weggedeelten en afwatering in het wegprofiel.

Bocht
Bewoners vinden de verkeersveiligheid in de bocht tussen de Achterweg en Gildenstraat een belangrijk aandachtspunt. De gemeente past de bocht daarom aan. ‘De kruising krijgt een kleinere bochtstraal, waardoor automobilisten niet meer met hoge snelheid de bocht afsnijden’, staat in de bewonersbrief. ‘Mocht dit in de praktijk niet het gewenste resultaat opleveren, dan plaatsen we fietsvriendelijke paaltjes.’

Windscherm
Bomenkap is ook onderdeel van het project, maar de gemeente vervangt die bomen, zegt Herselman. “Welke soort bomen dat worden, is nog niet bekend.” Bij het vernieuwen van het groen is een van de uitgangspunten volgens de wethouder dat de groenzone tussen de Gildenstraat en het landbouwgebied behouden blijft. “Dat groen ziet er niet meer mooi uit, maar fungeert ook als windscherm voor de huizen. Daarom willen we dat netjes vervangen door volwassen groen, zodat de windschermfunctie zo snel mogelijk terug is.”

Gazon
De bomen vanaf de kruising van het Paardewegje tot en met de kruising met de Biezelingseweg en Lingestraat blijven staan. De bloembakken in de Lingestraat verdwijnen. De plantsoenen vervangt de gemeente door gazon. “Dat is onderhoudsarmer.” Bewoners voerden wel aan dat grasvelden wellicht als hondenuitlaatplaats gaan dienen. De gemeente stelt dat dit bij een goed onderhouden gazon ‘erg meevalt’, gezien haar ervaring met de groenstroken tussen de stoep en rijbaan in de Annie MG Schmidtsingel. ‘Als het toch een uitlaatplaats wordt, gaan we eerst controles uitvoeren. Mocht dat niet helpen, dan brengen we alsnog beplanting aan.’

Donkereweg
De gemeente laat weten te proberen het Donkerewegje tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk bereikbaar te houden. ‘Helaas kunnen we niet voorkomen dat de doodlopende weg naar schatting een aantal dagen niet bereikbaar is voor autoverkeer. Als het zover is communiceren we hierover. De Kapellerie blijft via een kant bereikbaar.’[l]