Burgemeester Fons Naterop legt één van de kransen. FOTO GEMEENTE KAPELLE
Burgemeester Fons Naterop legt één van de kransen. FOTO GEMEENTE KAPELLE Foto: Gemeente Kapelle

Franse herdenking dit jaar anders dan anders

KAPELLE - De herdenking op de Franse begraafplaats is dit jaar anders verlopen dan andere jaren. Vanwege het coronavirus was er dit keer geen publieke herdenking.


VAN ONZE REDACTIE


Mede omdat het dit jaar tachtig jaar is geleden dat Franse soldaten Zeeland hielpen in het gevecht tegen de Duitsers, wilde de gemeente de herdenking niet helemaal afgelasten. Burgemeester Fons Naterop en de Franse ambassadeur, Luis Vassy, legden vorige week daarom kransen op de militaire begraafplaats in Kapelle. Met hen was slechts een handjevol mensen aanwezig.

Op de begraafplaats vindt sinds de jaren ‘50 elk jaar een herdenking plaats voor de Franse soldaten die in mei 1940 zijn gestorven op Zuid-Beveland. De Fransen zaten destijds bij de Westelijke Kanaaldijk van het Kanaal door Zuid-Beveland. Ze boden veel tegenstand tegen de sterke Duitsers. In de gemeente Kapelle waren er felle gevechten, vooral op 16 mei. Een groot aantal Fransen liet het leven. Door de chaotische situatie konden zij niet worden afgevoerd. Uiteindelijk begroeven inwoners van Kapelle op 17 mei 65 Franse soldaten. In 1941 kregen zij een nieuwe begraafplaats. Na de oorlog is de begraafplaats aangewezen als Frans ereveld. Er zijn in totaal 228 Fransen begraven. Ook liggen er 22 soldaten van Noord-Afrikaanse afkomst.[l]