Maarten Haentjens Dekker biedt de petitie aan burgemeester Van Egmond aan. FOTO JESSICA ROVERS
Maarten Haentjens Dekker biedt de petitie aan burgemeester Van Egmond aan. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

‘Komst biovergister tast leefbaarheid dorp aan’

BATH – Maarten Haentjens Dekker heeft vorige week, namens de dorpsgemeenschap Bath, een petitie aangeboden aan burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal. Ook maakte hij gebruik van het spreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin de Regionale Energie Strategie (RES) op de agenda stond. Bath is sterk tegen de mogelijke komst van een biovergister, omdat het daardoor toenemende vrachtverkeer zou leiden tot overlast en het een stap kan zijn naar verdere industrialisatie.


DOOR JESSICA ROVERS

De petitie werd bijna unaniem ondertekend door de inwoners van Bath. Volgens Haentjens Dekker zijn veel mensen geschrokken van de plannen van de gemeente Reimerswaal. “Dit is voor velen een wake-up call: willen we de komende dertig jaar met zo veel extra vrachtwagens zitten die de rust op het dorp verstoren? Naast de inbreuk die dit pleegt op het natuur- en recreatiegebied lijdt de grote hoeveelheid aan mestwagens bovendien tot geluidsoverlast en is het nadelig voor de verkeersveiligheid en gezondheid. De glastuinbouwers uit Rilland hebben terecht gewezen op de aanwezigheid van ziektekiemen die in de mest zitten en ook aan de tankwagens kleven.”

Verpapering

Haentjens Dekker benadrukt dat mensen - in totaal net geen honderd - in Bath wonen, vanwege de rust en ruimte.

'We zijn in Bath echt wel wat gewend'

“Inwoners willen zich hier permanent vestigen. Dat zie je aan het feit dat de huizen steeds worden verbouwd en opgeknapt en er een gestage instroom is van jonge rustzoekers. Droogt deze instroom op dan kan dat gepaard gaan met verpaupering. Wij begrijpen de noodzaak van een energietransitie naar fossielvrij, maar het kan toch niet zo zijn dat de huidige groene gordel tussen de Antwerpse haven en de Bevelanden wordt aangetast? We zijn in Bath echt wel wat gewend, een wereldhaven naast de deur en het 380 KV-station met hoge masten en zonne-energieparken. Er gaan nog eens zestien windmolens bijkomen, maar dit past bij waar we in Zeeland sterk in zijn; zon, wind en water.”

Groen pareltje
Volgens Haentjens Dekker is het belangrijk om het onderwerp nu al aan te snijden, ook al buigt de gemeenteraad zich pas later over de eventuele komst van de biovergister. “De RES gaat over strategie en dat betekent dat de keuzes die nu gemaakt worden veel invloed zullen hebben op lange termijn. De inwoners van Bath voelen zich verantwoordelijk om aan te geven dat de mogelijke plannen in dit stuk buitengebied de rust zouden verstoren. Door de bouw van een biovergister zou Zuid-Beveland een groen pareltje verliezen. En dit raakt niet alleen deze, maar ook toekomstige, generaties. De RES is een heel omvangrijk, interessant en actueel project, dat ons allemaal in Zeeland aangaat.”[l]