Het huidige sportcentrum vindt de Sportraad te klein en te oud. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het huidige sportcentrum vindt de Sportraad te klein en te oud. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Sportraad: ‘Nieuwbouw sportcentrum kan niet wachten’

KAPELLE - Het sportcomplex in Kapelle is te klein en te oud om nog langer met nieuwbouw te wachten. Deze boodschap geeft de Sportraad Kapelle mee aan de gemeenteraad. “Daarbij maakt uitstel het project duurder”, stelt de belangenbehartiger van de sportclubs en alle andere gebruikers.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeenteraad van Kapelle neemt in haar vergadering van dinsdag 16 juni een besluit over de nieuwbouw van sportcentrum Groenewoud aan de Vroonlandseweg. Dinsdag hebben de raadsleden de plannen besproken. “In een eerdere raadsvergadering riepen de financiële aspecten en coronacrisis bij sommige raadsleden de vraag op of het misschien beter is om de bouw uit te stellen”, vertelt Yolanda van Hekke van de Sportraad Kapelle, “daarom houden wij ons pleidooi voor een spoedig en positief besluit voor nieuwbouw.”

Slijtage
De Sportraad is vertegenwoordigd in de werkgroep die meedenkt over het miljoenenproject. “Modernisering is geen wens, maar noodzaak. Het huidige sportcentrum is te klein en vertoont slijtage na ruim veertig jaar gebruik. Alle sportverenigingen zeggen hiervan last te hebben.” Het dak en zwembad lekken en verlichting en scoreborden werken niet, noemt de Sportraad enkele voorbeelden. De clubs die gymzaal Molenvaete nog moeten gebruiken kampen volgens de Sportraad regelmatig met gebrek aan warm water, slechte verwarming en defecte kranen.” Ook neemt volgens de Sportraad de functionaliteit van gymtoestellen af. “Zo is een tweede klimraam afgekeurd. Dat wordt vanwege de voorgenomen nieuwbouw niet meer vervangen. Noodzakelijke reparaties worden uitgevoerd, maar het zijn provisorische oplossingen in een oud gebouw.”

Te klein

Omdat de gemeente in de afgelopen decennia gegroeid is, biedt het huidige sportcentrum niet meer genoeg ruimte, aldus de Sportraad. “Verenigingen kunnen vaak niet genoeg ruimte huren of niet op het gewenste tijdstip. Ze zijn dan gedwongen om buiten de gemeente zaalcapaciteit te huren.” Voor nieuwe clubs is er al helemaal geen plaats, aldus de raad.
“Ook is er onvoldoende ruimte voor het bewegingsonderwijs, terwijl de overheid meer uren bewegingsonderwijs verplicht heeft gesteld.”

Duurder
Over het argument dat het door de coronacrisis verstandig is om pas op de plaats te maken met de miljoeneninvestering zegt de Sportraad dat uitstel geld kost. “De kostenverhoging ontstaat enerzijds uit het langer instandhouden en renoveren van de bestaande accommodaties. Anderzijds stijgen de bouwkosten.” Daarnaast nemen volgens de Sportraad de huidige energiekosten behoorlijk toe, terwijl de beoogde nieuwbouw energiezuiniger is. “De energiekosten stijgen dermate dat de exploitant afgelopen najaar zelfs een tussentijdse huurverhoging wilde doorvoeren. Dat kon de Sportraad voorkomen. Het is niet wenselijk dat verenigingen, die toch al alle zeilen moeten bijzetten, contributieverhogingen aan de leden moeten doorvoeren voor een sportvoorziening die in kwaliteit achteruit gaat.”[l]