Keti Koti is de herdenking van de slavernij en viering van de afschaffing ervan. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN
Keti Koti is de herdenking van de slavernij en viering van de afschaffing ervan. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Zeeuwen houden dit jaar Keti Koti thuis

KAPELLE/KRUININGEN - Het jaarlijkse Keti Koti (verbreek de ketenen) vindt woensdag (1 juli) plaats. Keti Koti is de herdenking van de slavernij en viering van de afschaffing ervan op 1 juli 1863.

Ter gelegenheid hiervan nemen dit jaar zo’n 350 Zeeuwen deel aan de Keti Koti-dialoogtafels. Vanwege het coronavirus vindt het dit keer thuis plaats. Zowel de actualiteit als het gedeelde slavernij- en koloniale verleden komt aan de orde. Het thema is ‘gastvrijheid en burgermoed’ en de gesprekken gaan over hoe mensen kunnen bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Dinsdag begonnen gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland, de Middelburgse wethouder Johan Aalberts, de Goese burgemeester Margo Mulder, burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen de Keti Koti-huiskamerdialogen. Ze reikten tassen uit voor de huiskamerdialoog van woensdag. Daarbij deelden de bestuurders hun persoonlijke ervaringen over het thema ‘gastvrijheid en burgermoed’. Het doel van deze ‘Kon Na Leti’ is mensen aanmoedigen om ook hun persoonlijke verhaal te delen.

VOC
Het Keti Koti Tafel Collectief Middelburg hoopte voor de huiskamerdialogen op 200 deelnemers, maar enkele dagen na aankondiging van dit nieuwe initiatief bleek dat dit aantal ruim overschreden zou worden. Met de Keti Koti Tafel Tas wordt een nieuwe traditie ingezet waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
‘De datum 1 juli (1863) markeert de feitelijke afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen’, aldus het collectief. ‘Vorig jaar kwamen ruim honderd Zeeuwen in de bibliotheek in Middelburg bij elkaar om ervaringen, herinneringen en gevoelens te delen aan de Keti Koti dialoogtafel. Helaas zijn deze bijzondere ontmoetingen dit jaar niet mogelijk. Omdat we het belangrijk vinden om ook dit jaar aandacht te vragen voor ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden, verhuist de Keti Koti Tafel naar de privésfeer, bij mensen thuis. Met een kant-en-klare Surinaamse maaltijd en prikkelende vragen dagen we Zeeuwen uit om ervaringen, gevoelens en inzichten te delen die samenhangen met ons gedeelde slavernijverleden.’ Het verhaal is Zeeuws getint. ‘Dat de VOC zich schuldig maakte aan slavenhandel is bekend. Maar er zijn gelukkig ook verhalen over Zeeuwen die tégen slavernij waren gekant. In hoeverre zijn die verhalen en is het gedrag van die Zeeuwen inspirerend voor gastvrijheid en burgermoed vandaag en het vormgeven aan een samenleving vrij van discriminatie en racisme?'[n]