Marko Sas van Zeeuwind geeft uitleg over de plannen. FOTO JESSICA ROVERS
Marko Sas van Zeeuwind geeft uitleg over de plannen. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

‘Kapellenaren zien noodzaak van duurzame energie’

KAPELLE – Bij dorpshuis De Vroone in Kapelle vond vorige week een informatiemarkt plaats over de ontwikkeling van de windparken Willem-Annapolder en Landmanslust. Voor beide parken zijn inmiddels de MER- en vergunningsonderzoeken afgerond. De effecten van de nieuwe windparken zijn in kaart gebracht en gebleken is dat de plannen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

DOOR JESSICA ROVERS

Tijdens de markt gingen de ontwikkelaars in gesprek met omwonenden over de bestemmingsplanwijzigingen en de vergunningsprocedure die nu van start is gegaan. Volgens projectmanager van Zeeuwind, Marko Sas, is communicatie erg belangrijk. Zeeuwind is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een van de grootste energiecoöperaties van Nederland en zet zich in voor de verduurzaming van Zeeland. “We organiseren vaker soortgelijke informatiemarkten als we energieprojecten samen met de omgeving van de grond willen krijgen. We willen iedereen hierin meenemen en een goede communicatie is hierbij cruciaal.”
Met de directe betrokkenen, zoals de grondeigenaren, is er veel een-op-een-contact. “Voor mensen die iets verder van het project staan zijn bijeenkomsten als deze ideaal.” Volgens Sas worden ze goed bezocht. “Mensen zijn nieuwsgierig. Zeker diegenen die zicht krijgen op de molens. Ze willen informatie wat er precies komt. Mensen kunnen hun zienswijze indienen en op basis van hun input kunnen aanpassingen gedaan worden. Voor het windpark Willem-Annapolder is hierdoor bijvoorbeeld de planlocatie uitgebreid. Nu de onderzoeken zijn afgerond, gaan we weer een nieuwe fase in en was het weer een mooi moment voor een informatiemarkt.”

Zichtbaarder

“In Kapelle zien ze de noodzaak van duurzame energie in”, stelt Sas over de reacties van bezoekers. “Ik heb ook het gevoel dat de gemeente zich het plan heeft eigen gemaakt. Daarnaast scheelt het dat het een bestaand windpark betreft. Er staan nu tien molens, maar die gaan richting einde levensduur. De vier nieuwe en grotere molens wekken drie keer zoveel stroom op dan de huidige tien en zijn dus veel kosteneffectiever. Uiteindelijk telt het park minder molens, maar ze zijn wel een stuk groter en dus zichtbaarder. De geluidscontour blijft gelijk en het visuele beeld kan beter zijn, ook omdat de molens rustiger draaien, maar dat is persoonlijk. Communicatie met de omwonenden hierover is in ieder geval heel belangrijk”. De verwachting is dat, als de procedure verder goed verloopt, de bouw van de nieuwe molens eind 2021 van start zal gaan.
Voor windpark Kapelle-Schore vervolgt de projectontwikkeling op een later moment, als er meer duidelijkheid is over het project Dijkversterking Hansweert.[n]