Jaap Hollemans.
Jaap Hollemans. Foto: Bennie Krajenbrink

YERSEKE - Volkstuinvereniging ‘t Zoute in Yerseke halveerde al kavels om meer leden te kunnen verwelkomen en nog is er een wachtlijst. Het toont de populariteit van tuinieren en eigen groenten en fruit verbouwen aan.


“Soms denken mensen nog steeds dat het hier een bejaardensociëteit is met alleen maar oude mannetjes, maar het tegendeel is waar”, vertelt secretaris Jaap Hollemans van de 44 kavels tellende volkstuinvereniging ‘t Zoute. “We hebben veel leden tussen de 25 en veertig jaar die ook vaak met hun kinderen een tuintje beheren. Uiteindelijk nemen de kinderen het stokje over en zo breidt het ledenaantal uit.”

Feest
Het wordt volgens Hollemans drukker in volkstuinen, omdat mensen de herkomst van hun voedsel steeds belangrijker vinden. “In een tuintje kun je als gezin in harmonie bezig zijn. Het is leuk om zelf groente te kweken. En onbespoten groente en fruit, vers van de grond, zijn een feest in je mond.”

Palmboomzaadjes
Hollemans (60) kan het weten, want hij schoffelt er al vanaf pakweg zijn achttiende op los. “Ik begon ermee en kreeg er energie van”, verklaart hij het plezier. Ook zijn vader helpt mee. Momenteel groeien er onder meer aardappelen, rode bieten, prei en uien op zijn lapje grond. Als ludieke actie heeft hij palmboomzaadjes geplant. “De plantjes zijn nu zo’n tien centimeter hoog. Over vijftien jaar kan er een hangmat in.”[n]