De dames van Kapelle. FOTO VV KAPELLE
De dames van Kapelle. FOTO VV KAPELLE Foto: vv Kapelle

Tweede
damesteam bij Kapelle

KAPELLE – Dat vrouwenvoetbal in de lift zit is bekend, maar dat clubs ondanks die ontwikkeling vaak kampen met te weinig speelsters mag ook geen verrassing zijn. Toch hebben ze daar in Kapelle allesbehalve last van. Het aantal leden is zelfs zo hoog dat de club voor komend seizoen een tweede damesteam in het leven heeft geroepen. "We hadden te veel speelsters voor één team en je zit toch op voetbal om lekker te kunnen voetballen", zegt trainer Elmar de Kok.

DOOR DANIËL WISSEL

Het is een terugkerend probleem bij het vrouwenvoetbal. Teruglopende ledenaantallen, waardoor clubs moeilijk in staat zijn om volledige teams te vormen, met vaak fusies tot gevolg. Maar bij Kapelle hebben ze dus zeker niet te weinig voetballende meiden. "Vorig jaar hadden we 26 speelsters van zestien tot en met 36 jaar”, schetst De Kok. “Daardoor hadden we er elk weekend voor het eerste elftal twintig, van wie we er dan vier thuis moesten laten. Dat wil je natuurlijk niet, je wil iedereen laten voetballen."

Luxeprobleem
Door dit luxeprobleem kwam De Kok, samen met zijn collega-trainer Danny Goulooze, op het idee om een tweede team op te richten, maar dan wel een zevental. "De damestak is een kwetsbare tak, maar we willen er bij de club graag een duurzame vrouwentak van maken. We hebben nog niet genoeg voor een elftal, maar hopen daar, door deze tussenstap, wel naartoe te groeien." Kapelle werd net als vele andere clubs ook benaderd voor een fusie, maar zag daar vanaf. Voor komend seizoen staat de teller op 28 dames, maar ze kunnen nog wel een aantal speelsters gebruiken. "Als we er nog twee of drie bij zouden hebben, zit je net wat ruimer. Dan is het niet erg als iemand een keer niet kan of geblesseerd is. Ook voor de toekomst, gericht op het samenstellen van een elftal, zou dat prettig zijn." Maar een nieuw team, wil niet zeggen dat de huidige selectie uit elkaar valt. "We zijn een hechte groep, dus we blijven één team. We trainen samen en rouleren op zaterdag wie er met het elftal of zevental speelt."

Balans
De 36-jarige De Kok begint komend seizoen alweer aan zijn derde jaar in het vrouwenvoetbal, want nadat hij zelf als voetballer te maken kreeg met blessures en genoodzaakt was te stoppen, begon het toch weer te kriebelen. "Ik heb een paar jaar ‘afgekickt’ van voetbal, maar dan ga je het toch missen en wil je weer wat doen op de club. Het is anders dan de mannen, maar dat maakt het heel leuk." Hij begrijpt wel waarom er zoveel animo is bij Kapelle. "De sfeer is heel goed, daarmee zijn we ook veel bezig door leuke dingen te doen. Het is een jonge groep, dus dat helpt ook mee. Voetballend maken we stapjes, dat maakt het natuurlijk voor de speelsters ook steeds leuker." Want de dames hebben een eigen plek binnen de vereniging. "We nemen het heel serieus. Het bestuur is ook blij met deze ontwikkeling."
De Kok is fanatiek en dus is soms zoeken naar de balans tussen plezier en koste wat kost willen winnen, maar dat gaat steeds beter. "Er is meer aandacht voor plezier en sfeer, dan komen de resultaten vanzelf. Een deel van het team is heel fanatiek, maar iedereen moet het vooral naar zijn zin hebben. Sporten doe je wel om te winnen, dan smaakt het biertje na afloop toch lekkerder!" Hij merkt dat de bereidheid er bij de speelsters zeker is. "Ze willen allemaal heel graag. Hopelijk groeit dit uit tot twee elftallen, zodat iedereen lekker kan voetballen. Want uiteindelijk staat het plezier voorop."[n]