Studenten krijgen les van docenten uit de praktijk.
Studenten krijgen les van docenten uit de praktijk. Foto: Shutterstock

Scholingstraject brengt onderwijs en bedrijfsleven samen

KAPELLE/KRUININGEN – Dit najaar krijgen werknemers in de technische branches de mogelijkheid zich te laten scholen tot hybride techniekopleider in het vmbo- en mbo-onderwijs.

DOOR JESSICA ROVERS

Begin 2020 is het landelijke project Sterk Techniek Onderwijs (STO) van start gegaan. Binnen STO Zeeland werken alle Zeeuwse vmbo-scholen, Scalda, Huis van de Techniek en het bedrijfsleven samen aan aantrekkelijk en vernieuwend techniekonderwijs.

'Passie op nieuwe generatie
overbrengen'


Het traject voor hybride techniekopleiders is hiervoor een van de projecten, legt projectleider Marianne van Meel uit. “Door praktijk en onderwijs te koppelen, pakken we niet alleen het tekort aan techniekdocenten aan, ook het onderwijs wordt beter. Actuele praktijkkennis uit het bedrijfsleven binnen te brengen in het onderwijs maakt de kloof kleiner.”

Tekort
In het project voor hybride techniekopleiders blijven de deelnemers werkzaam in de praktijk, maar combineren dat met een rol in het onderwijs. Het project is drie jaar geleden opgestart naar aanleiding van het toenemend tekort aan techniekdocenten én de wens meer praktijkkennis en -vaardigheden binnen te brengen bij het onderwijs.

Vergrijzing
Van Meel benadrukt de actualiteit van het project. “In het (v)mbo is de vergrijzing groot en loopt het lerarentekort op. Ons doel is om vakgenoten te enthousiasmeren hun huidige baan te combineren met lesgeven zodat we onze toekomstige generatie goed kunnen voorbereiden op de praktijk. Tevens leveren we zo een bijdrage aan het terugdringen van het lerarentekort. Het enthousiasme is groot onder de deelnemers. Zij krijgen de kans hun passie voor hun vak én hun kennis en ervaring te delen met de nieuwe generatie.”

Zelfverzekerd
Volgens Van Meel zijn er veel positieve neveneffecten aan het project. “De deelnemers krijgen nieuwe kennis en vaardigheden aangereikt die ze kunnen gebruiken in hun eigen werk, en hiervan profiteert het bedrijf weer. Daarnaast is er een regelrechte toegang tot een grote groep potentiële stagiaires.”
Het opleidingstraject duurt tien maanden waarin er achttien scholingsdagen zijn via Fontys Hogescholen, in samenwerking met Scalda. Daarnaast lopen de deelnemers tachtig uur stage. “Je leert hoe je een les opbouwt en welke middelen je daarvoor kunt inzetten. Ook leer je hoe je een groep jongeren enthousiasmeert. Je sluit het traject af met een Pedagogisch Didactisch Diploma en hiermee heb je een goede basis om zelfverzekerd voor de klas te staan.”


Informatiebijeenkomsten
Op 29 september en 7 oktober zijn er informatiebijeenkomsten in Vlissingen en Terneuzen. Meer informatie is beschikbaar via
info@huisvandetechniek.nl of
mvmeel@huisvandetechniek.nl.[n]