Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

RILLAND - Ook makelaars zien de waarde van de woningen stijgen en stijgen. Fauve Vermeulen uit Rilland ziet het als een logisch gevolg van de stijgende markt.

Zij ziet het elke dag in Tholen en West-Brabant, haar werkgebied als makelaar en taxateur. De stijgingen zijn volgens haar niet per se goed voor de woningbezitter. “Want het betekent hogere lasten." Marktwaardes hebben invloed op de woz-waarde van woningen in de buurt. Andersom niet. “De gemiddelde woz-waarde in een stad, dorp of wijk kan informatie geven over dat gebied in het algemeen, maar over een woning zegt het niets. De woz-waarde kan 189.000 euro zijn, maar de marktwaarde 152.000 euro, bijvoorbeeld als er sprake is van achterstallig onderhoud."

Ze ziet dat de overspannen markt voor problemen zorgt bij starters, maar is geen fan van overheidsmaatregelen. “We weten uit het verleden dat dat niet altijd goed gaat. Voldoende woningen toevoegen is het meest wenselijk. Je moet dan wel goed kijken waar de vraag zit.”

De door het kabinet voorgestelde maatregel om de overdrachtsbelasting af te schaffen maakt Vermeulen nog niet enthousiast. “Het is nog niet zeker dat het voorstel er in de huidige vorm doorheen komt. Het zou verstandiger zijn als starters met voldoende eigen middelen op de markt komen. Onderhoud is immers ook belangrijk als je een woning bezit."[n]