Marianne Lavrijssen-Schepers deed en doet van alles als vrijwilliger. FOTO COBY WEIJERS
Marianne Lavrijssen-Schepers deed en doet van alles als vrijwilliger. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

‘Het is fijn
jezelf nuttig te maken’

KAPELLE – De Kapelse burgemeester Fons Naterop bracht in april vier inwoners telefonisch op de hoogte dat zij benoemd waren tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder hen was Marianne Lavrijssen-Schepers. Doordat ze niet kan stilzitten, zijn er allerlei soorten vrijwilligerswerk op haar pad gekomen.

DOOR JESSICA ROVERS

Van 1996 tot 2008 was Marianne Lavrijssen-Schepers bestuurslid van de stichting (Open) Jeugdwerk. Sinds 1999 is zij lid van de werkgroep Kapelle van Veilig Verkeer Nederland en sinds 2002 vrijwilliger bij de Zeeuwse Ren- en Tourclub ZRTC Theo Middelkamp. Ze kreeg de koninklijke onderscheiding ook voor haar inzet als bestuurslid van Stichting Vrienden van het Erasmuspark en als vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Kapelle.

Slikken

Momenteel werkt Lavrijssen-Schepers als vrijwilliger bij het Arbeidstrainingcentrum Scheldestromen, onderdeel van Sjaloomzorg. Ook is ze actief voor het Fruitteeltmuseum in haar woonplaats en sinds 2018 bestuurslid van de Stichting Kapelle Cultureel.
Toen de burgemeester belde had ze bijna niet opgenomen, vertelt de Kapelse. “Normaal gesproken neem ik onbekende nummers nooit op”, zegt ze. “Toen ik hoorde dat het de burgemeester was, moest ik wel even slikken. Ik heb altijd gezegd, ik hoef geen onderscheiding, maar nu ik er één heb, vind ik het wel heel leuk.”

Noodmaatregel

De ceremonie in juli waarbij de Kapelse koninklijke onderscheidingen zijn uitgereikt, herinnert Lavrijssen-Schepers zich als bijzonder. “Dat mijn man de onderscheiding opspeldde gaf het geheel meer lading. Het was een noodmaatregel, maar ik vond het een goede oplossing. Daarna hebben we thuis voor de familie in de tuin een etentje gegeven. Het was prachtig weer en een hele mooie dag.”
Ze heeft het vrijwilligerswerk altijd met veel bezieling gedaan. “Ik heb zoveel gedaan en doe nog steeds vrijwilligerswerk. Ik heb er altijd voldoening uit gehaald. Je krijgt zoveel waardering en respons terug. Zo fijn."

'Je krijgt zoveel waardering'


Ze had een eigen praktijk als pedicure, maar kon dat werk door schouderproblemen en een hernia niet meer doen. "Zo kwam ik bij ATC Scheldestromen terecht. Toen mijn kleindochter werd geboren, ben ik daar een dag in de week gaan oppassen.”

Zwemvereniging

Lavrijssen-Schepers zegt het vrijwilligerswerk ingerold te zijn. “Ik kon nooit stil zitten. Nog steeds niet. 'Nee' zeggen vind ik ook moeilijk. We zijn hier in 1995 komen wonen en in 1996 begon ik als vrijwilliger bij de peuterspeelzaal." Toen haar dochter op zwemmen ging, werd ze bestuurslid van de zwemvereniging. "Ik deed het verkeersexamen voor de scholen in de gemeente en was vrijwilligerscoördinator tijdens het verkeersexamen. Mijn dochter, die professioneel wielrenster is, reed ik het hele land door. Oppassen doe ik ook nog steeds en ik werk een paar keer per jaar bij het Fruitteeltmuseum. Ook werk ik nog voor het ATC. Ik kan mij een leven zonder vrijwilligerswerk niet voorstellen. Het contact met mensen zou ik te veel missen. Het geeft zoveel energie en het is een heel fijn gevoel jezelf nuttig te kunnen maken.”[n]