Afbeelding
Foto: Felice Buonadonna

Zeeland wil kunnen blijven schuiven in begroting

MIDDELBURG - Het gaat in financieel opzicht goed met Zeeland, maar er zijn grenzen aan wat de provincie kan doen.


De provincie wil kunnen blijven inspelen op actuele gebeurtenissen, maar heeft daarvoor niet onbeperkt geld op de plank liggen. “We kunnen onze investeringsagenda, waarmee we drie jaar geleden zijn begonnen, gelukkig overeind houden, maar we kunnen uitgaven hebben die we niet hebben voorzien, zoals de twee miljoen euro voor de coronacrisis”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Daarom moeten we kritisch blijven kijken naar de reguliere begroting.”


Flexibel

Hij presenteerde donderdag een flexibele begroting. De provincie gaat geen langdurige verplichtingen aan en wil met budgetten kunnen schuiven. Niet alles kan. “We hadden eigenlijk één miljoen euro opzij willen zetten om Europese projecten te financieren, maar daarvoor hebben we helaas geen geld dit jaar.” De komende tijd investeert ze wel in een digitale agenda. “Daarin waren we volgend, maar dat kan niet meer”, zegt hij. “We hebben behoefte aan nieuwe mensen die hiermee aan de slag gaan.”

Als Provinciale Staten het ermee eens is, komen er 3,5 fte bij op dit gebied.


Verkeer

De provincie investeert ook in verkeersmanagement. Het team dat de veiligheid en doorstroming op de wegen in de gaten houdt, heeft nieuwe mensen nodig, omdat er nieuwe technieken zijn waarmee 24 uur per dag, zeven dagen per week wordt gewerkt. “Oudere werknemers mogen niet meer ‘s nachts of in de weekends werken. Je hebt dan jongeren nodig.”


Uitdijen

Stikstof is benoemd tot een strategische opgave, naast bijvoorbeeld de energietransitie en slimme mobiliteit. “Stikstof en natuurbeheer brengen steeds meer vraagstukken met zich mee.”

Ook daar zijn dus extra mensen voor nodig. “Maar je kunt als organisatie niet onbeperkt uitdijen. Daarom gaan we verplichtingen aan voor maximaal drie jaar. Over een tijdje kan iets anders zo maar belangrijker zijn en kiezen we om iets anders niet of minder te doen.”


Reizigers

Het openbaar vervoer heeft waarschijnlijk extra geld nodig, omdat het door corona minder reizigers heeft dan anders. Er moet ook worden geïnvesteerd in het opzetten van de Zeeuwse Marketing Organisatie (ZMO). “Zeker in deze tijd vat het post dat je beter in Zeeland kunt wonen dan ergens anders. Als de intercity er ook komt, zoals in het rapport van Bernard Wientjes staat, wordt het hier nog aantrekkelijker. Daarmee moeten we aan de slag.”

VVV Zeeland, dat zich tot nu toe bezighield met de marketing van Zeeland, stopt te bestaan in 2021. Onderdelen van de organisatie moeten opgaan in de ZMO. “Dat is best een spannend proces”, aldus De Bat.[n]