De Mosselschelp krijgt een flinke opknapbeurt. FOTO STICHTING PROMOTIE YERSEKE
De Mosselschelp krijgt een flinke opknapbeurt. FOTO STICHTING PROMOTIE YERSEKE Foto: Stichting Promotie Yerseke

Yerseke gunt kunstwerk ‘De Mosselschelp’ tweede leven

YERSEKE - Yersekse inwoners en ondernemers, zoals John Baaij en Marco Koole, ontfermen zich vrijwillig over ‘De Mosselschelp’ van kunstenaar Danny van Rijt uit Goes om het nieuw leven in te blazen. De twee betonnen schelpen, die samen bijna zeshonderd kilo wegen, worden gerestaureerd en er loopt een enquête om in Yerseke de beste locatie voor De Mosselschelp te vinden.

DOOR BRITTA JANSSEN

De Mosselschelp is misschien wel gered van de ondergang door medewerkers van het Yerseke Magazine van Stichting Promotie Yerseke (SPY). Suzanne de Jager van het Yerseke Magazine werd door een inwoner van Geersdijk geattendeerd op een Facebook-oproep van Adri Rozendaal, eigenaar van de voormalige school in Geersdijk, waar het kunstwerk bij de ingang lag. “De Mosselschelp had daar geen functie meer en daarom was het kunstwerk gratis af te halen”, vertelt René van de Guchte van SPY. “Wij dachten dat de Yersekenaren het wel mooi op Yerseke zouden vinden passen.” Animo is er zeker, want een inmiddels opgezette poll op internet trok vorige week al ruim driehonderd stemmers, vertelt Van de Guchte. “Het leeft. Er zijn zelfs stemmers uit het buitenland.” Via de online enquête, die nog steeds loopt, kunnen belangstellenden aangeven waar zij het kunstwerk het beste tot zijn recht vinden komen. “De plek voor de trappen bij de Prins Willem-Alexanderhaven is populair. Daar komen veel toeristen en heb je ook de ruimte om er een grasveldje voor te maken en er op je gemakje naar te kijken.”

Open
Kunstenaar Danny van Rijt geeft zijn ongeveer vijftien jaar oude kunstwerk in bruikleen aan SPY. “Hij vindt het mooi dat het een tweede bestemming krijgt in Yerseke.” Voordat het geplaatst kan worden is er nog wel een aardige opknapbeurt nodig. “We dachten dat het kunstwerk van polyester was, maar het bleek beton te zijn. Dat was even een tegenvaller, want toen moest er een zware vrachtauto met zware kraan aan te pas komen om De Mosselschelp weg te takelen uit Geersdijk, haha.” Het kunstwerk bestaat uit twee schelpen die tien centimeter dik zijn. De stichting wil de delen aan elkaar verbinden, zodat de schelp open kan staan. “Open als een vers gekookte mossel.”
SPY moet nog een vergunning aanvragen bij de gemeente voor plaatsing van De Mosselschelp. “De gemeente heeft alle medewerking toegezegd, dus we hebben goede hoop dat dit lukt.” De stichting hoopt dat het vernieuwde kunstwerk binnen enkele maanden te zien is in Yerseke.

Meer informatie
Een stem uitbrengen voor de locatie voor De Mosselschelp kan via https://poll.app.do/pg/mosselkunstwerk.[n]