Bram van Sluijs is Kapelle-supporter in hart en nieren.
Bram van Sluijs is Kapelle-supporter in hart en nieren. Foto: vv Kapelle

'Ik ben vrijwilliger uit liefde voor de club'

KAPELLE - Meer dan zestig kaarten heeft Bram van Sluijs gekregen voor zijn verjaardag. De Kapellenaar is zondag 18 oktober tachtig jaar geworden. Omdat hij al ruim vijftig jaar vrijwilliger is bij voetbalvereniging Kapelle riep de club mensen op hem een kaartje te sturen. Het werden er zoveel, dat hij ze nog niet eens allemaal heeft kunnen lezen. “De kaarten liggen allemaal op een tafel”, vertelt Van Sluijs. “Prachtig.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Tussen zijn vrijwilligerstaken door gaat Van Sluijs er goed voor zitten om alle kaarten te lezen. Gelukkig kan hij ondanks corona nog steeds op de fiets stappen richting de club, vertelt hij. “Nu ben ik er niet zo dikwijls, maar anders ben ik er iedere maandag, vrijdag en zaterdag te vinden.” Wekelijks kalkt hij de lijnen van de voetbalvelden en zet de hoekvlaggen op zijn plek. Sinds vorig jaar maakt hij ook iedere maandag en vrijdag de kleedkamers schoon. “Dat doe ik samen met David van Boven en Henk Maas. Dit jaar hebben we ook de kozijnen en deuren geschilderd en pas geleden alle ramen aan de binnen- en buitenkant gezeemd.”

Liefde
Van Sluijs is graag in de weer voor de voetbalvereniging. Hij vindt het leuk om met zijn handen bezig te zijn. “Thuis klus ik ook nog wel eens wat. Zolang het kan, blijf ik dit vrijwilligerswerk doen. Uit liefde voor de club.” Van Sluijs voelt zich nog goed gezond. “Mijn moeder is 101 geworden. Die leeftijd hoop ik ook te bereiken.”

Mengen
Geboren in Oost-Souburg kwam Van Sluijs in Kapelle terecht toen hij in de Tweede Wereldoorlog werd geëvacueerd. “Daarna zijn we hier gebleven.” Gevoetbald heeft hij nooit, maar hij ging wel kijken naar wedstrijden van Kapelle. Toen de voorzitter hem vroeg of hij de lijnen wilde kalken, zei hij ja. “Ik was een jaar of dertig. De club is net iets ouder dan ik. Ik kom uit 1940 en de voetbalvereniging is in 1939 opgericht.”

'Oproep om de
jarige te feliciteren leverde hem
ruim zestig
kaarten op'


Naast zijn werk bij een vloerleggersbedrijf vond hij altijd tijd om te helpen bij de club. Er is in die tientallen jaren veel veranderd. “Het kalken gaat nu makkelijker en sneller, want het kalk is kant-en-klaar. Vroeger moest je het eerst goed mengen. En vroeger moest je voor het voetballen ook eerst de koeienstront van het veld halen, haha.”

Trouw
Inmiddels is hij een doorgewinterde en trouwe Kapelle-supporter. “Op zaterdag slaat hij geen wedstrijd van het eerste elftal over”, laat de vereniging weten over Van Sluijs, voor wie ze graag een feestje in de kantine had willen organiseren. “Zowel uit als thuis is Bram altijd aanwezig om zijn club te steunen.” Bij uitwedstrijden kan hij altijd met iemand meerijden, vertelt Van Sluijs. Mocht het nog eens tot een duel tussen Kapelle en RCS uit Oost-Souburg komen, dan weet hij wel voor wie hij juicht. “Kapelle natuurlijk.”
De beste herinneringen heeft hij aan de tijd dat zijn club in de eerste klasse speelde. “Met de bus naar alle wedstrijden toe, dat was heel mooi.”[n]