Afbeelding
Foto: Coby Weijers

KRABBENDIJKE - De kerstbomenverkoop loopt lekker, maar dat de bomen door corona niet aan te slepen zijn, kan verkoper Foort de Schipper uit Krabbendijke niet zeggen. “Zeeuwen zijn nuchter, hè.”

Zo’n maand is De Schipper al in de weer met kerstbomen op het terrein bij Hubo Krabbendijke. De verkoopcijfers van Kerstboom@Home zijn tot nu toe ongeveer gelijk aan voorgaande jaren, vertelt hij. “Vorige week zaterdag was het wel echt druk, omdat net in het nieuws was geweest dat mensen door het coronavirus eerder met de versieringen beginnen. Dat maakte sommige klanten bang dat ze mis zouden grijpen. Ze zeiden dat ze de boom nog niet binnen gingen zetten, maar ‘m alvast wilden hebben voordat er een run ontstaat.” Als er een stormloop is elders in het land, zijn de meeste Zeeuwen daar te nuchter voor, denkt De Schipper.

Weer
De Krabbendijkenaar verkoopt inmiddels al een jaar of vijf verschillende soorten kerstbomen, met en zonder kluit of pot. Er zit verschil in bijvoorbeeld de lengte en dikte van de naalden. Veel boomsoorten komen er van kwekers in Nederland, zoals Noord-Brabant. De Nordmann - de soort die met zijn dikke naalden populair is en blijft - haalt De Schipper uit Tsjechië.
Het weer beïnvloedt de kwaliteit van de kerstbomen. Zo zijn periodes van droogte en een uitermate nat seizoen niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Dit jaar is De Schipper zeer tevreden over hoe de kerstbomen erbij staan. “Als mensen vragen welke soort boom ze het beste kunnen kiezen, zeg ik altijd dat ze met alle soorten een mooie kerst kunnen hebben, als ze maar goed voor de boom zorgen.” Het allerbelangrijkste is daarbij voldoende water geven. “Voorkom dat de grond uitdroogt.”

Scherp
Ieder jaar kijkt De Ridder uit naar de kerstbomenverkoop. “Ik hou van seizoenshandel. Na een jaar moet je er weer helemaal inspringen. Dat levert wel een beetje stress op, maar dat is ondernemen en dat houdt me scherp.”[n]