Door het noodbaken is de locatie van de redder te zien op de zeekaart.
Door het noodbaken is de locatie van de redder te zien op de zeekaart. Foto: KNRM Hansweert

Nieuwe noodbakens voor redders KNRM

HANSWEERT - De redders van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) krijgen een nieuw noodbaken. “Hiermee kan een redder sneller worden gevonden als hij overboord slaat”, vertelt Mario Rentmeester van KNRM Hansweert.

VAN ONZE REDACTIE

Reddingsacties op het water vinden soms plaats onder gevaarlijke omstandigheden, zoals bij zware storm en in het donker. Op nieuwjaarsdag 1995 sloeg een redder ter hoogte van Schiermonnikoog overboord tijdens een reddingsactie in zware storm. “Hij kon op het nippertje worden gered na ruim 2,5 uur in het ijskoude Noordzeewater te hebben gelegen.”

Zeekaart

“De vrijwillige redders zijn bereid risico’s te nemen om mensen te redden, maar hun eigen veiligheid moet altijd voorop staan.” Daarom worden alle KNRM-bemanningsleden momenteel voorzien van een nieuw persoonlijk noodbaken, dat in het overlevingspak zit. In Zeeland gaat het om zes reddingstations met 125 vrijwillige redders. “Het risico op overboord slaan, verkleinen we met de professionele opleiding en regelmatig oefenen zoveel mogelijk. Maar de kans dat je in het water terecht komt, blijft aanwezig. Door het noodbaken kan een redder sneller worden gevonden.”
Redders dragen een overlevingspak dat beschikt over een geïntegreerd reddingsvest. “Als een bemanningslid te water raakt en zijn of haar reddingsvest activeert, wordt het nieuwe noodbaken automatisch geactiveerd. Daarmee wordt de positie van de persoon weergegeven op de digitale zeekaart van alle omringende schepen. Daarnaast zendt het noodbaken een signaal uit dat opgevangen kan worden door vliegtuigen en helikopters. Zo kan een overboord geslagen persoon sneller worden teruggevonden.”

'Redder zichtbaar op zeekaart dankzij noodbaken'


1.014 bakens

De KNRM is een gecertificeerd goed doel (ANBI). "We ontvangen geen overheidssubsidies, maar alleen donaties, giften, nalatenschappen en bedrijfssponsoring.” De KNRM heeft 45 reddingstations door het hele land, waar 1.400 vrijwilligers actief zijn. "Ieder noodbaken kost 271 euro. In totaal zijn er 1.014 nodig. Er is dus ruim 275.000 euro nodig om deze investering te bekostigen.” Kijk voor meer informatie op www.knrm.nl/help-mee.[n]