De kerststal bij De Levensbron.
De kerststal bij De Levensbron. Foto: De Levensbron

‘We kunnen verbonden zijn zonder samen te zijn’

RILLAND – Om de inwoners van Rilland te verbinden voert De Levensbron vanaf deze week verschillende acties uit in het dorp. Zo is er een kerststal en wensenboom en worden er maandag 21 december en woensdag 23 december kerstliederen gezongen. Op kerstavond is er in De Levensbron een dienst, gevuld met muziek en het kerstevangelie, en op Eerste Kerstdag is er 's ochtends een dienst. Beide diensten zijn live te volgen via kerkdienstgemist.nl.

DOOR JESSICA ROVERS

Wim Beeke is erg blij dat er dit jaar toch een kerststal is. “We hebben een deel van de oude stal, die in de Bathsewegkerk stond, gebruikt en buiten bij De Levensbron gezet, zodat zoveel mogelijk mensen deze kunnen bezoeken. Ze hebben hier tweeënhalve week de tijd voor, zo lang blijft de stal staan. Er staan levende schapen in, maar Maria en Jozef zijn nu poppen. De stal is helemaal mooi versierd met lichtjes. Sinds zaterdag is de kerststal te bezoeken en er zijn alleen al de eerste dag tussen de tachtig en honderd mensen geweest. Het is ook echt een traditie op het dorp. We hebben afgelopen jaar zoveel moeten afzeggen, zoals de braderie en Koningsdag dat we de kerststal echt wilden laten doorgaan. Het is dan wel corona, maar er zijn altijd wegen om iets te doen. We maken er gewoon het beste van en op deze manier hebben de mensen in Rilland toch nog wat dit jaar.”

Wensenboom

Nieuw dit jaar is de wensenboom. Deze grote, verlichte kerstboom staat buiten bij De Levensbron en kan gevuld worden met de kerstwensen van alle inwoners van Rilland. Annemieke van den Berg vertelt dat het idee ontstond toen ze een manier probeerden te vinden om mensen te verbinden zonder ze te laten samenkomen. “Mensen kunnen bij de Spar gratis een kerstbal halen die ze kunnen versieren en voorzien van een wens. We hebben driehonderd ballen besteld, maar als dat er te weinig blijken te zijn, kunnen we snel meer bestellen. En als de boom vol is, kunnen de ballen ook aan het hek gehangen worden.”

'Kerstliedjes zingen waar veel ouderen wonen'


Iedereen die wil meezingen met de kerstliederen op maandag en dinsdag kan zich bij Annemieke opgeven. “We gaan bekende kerstliedjes op verschillende plekken in het dorp zingen waar veel ouderen wonen die deze tijd weinig buiten komen. We willen bij hen graag de kerstsfeer brengen. We houden tijdens het zingen veel afstand van elkaar en de groepjes zullen uit niet meer dan acht personen bestaan.” Van de kerstactiviteiten worden filmpjes gemaakt die op Tweede Kerstdag zullen worden uitgezonden via kerkdienstgemist.nl. “Hierop zijn ook kinderen van De Zandbaan te zien die liedjes zingen. We brengen hiermee jong en oud bij elkaar en kunnen zo kerst toch een beetje samen vieren.”[n]