Jongerenwerker Chris Scheermeijer.
Jongerenwerker Chris Scheermeijer.

Online oudjaarsfeest voor jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - 2020 zullen we altijd bij ons dragen als het jaar waarin corona bepalend was voor ons doen en laten. “Vooral voor wat we niet mochten en daarbij, als bekende klap op de vuurpijl, een vuurwerkverbod”, zeggen jongerenwerkers Jeroen Kempees en Chris Scheermeijer. Zij proberen samen met hun collega’s binnen de coronamaatregelen activiteiten voor de jeugd te organiseren. Zo komt er een digitaal feest op oudjaarsdag.

VAN ONZE REDACTIE

“Jongeren hebben het zwaar”, weet Jeroen, jongerenwerker in de gemeente Reimerswaal. “Ze hebben een uitlaatklep nodig. Dat kan zijn door samen te sporten, schoollessen fysiek te volgen of te chillen. Belangrijk voor jongeren is het woord samen. Ze ontwikkelen zich tot volwassen mensen en zoeken hun eigen identiteit. Door samen te zijn met leeftijdsgenoten, lukt dat. Maar dit jaar was dat een stuk lastiger.” Vuurwerk is voor sommige jongeren een uitlaatklep. “Maar nu mag vuurwerk afsteken ook niet meer. Voor veel jongeren is dit, naast de coronaregels, de druppel die de emmer doet overlopen.”

'Escaperoom-spel voor jongeren vanaf twaalf jaar'


Gesprekken op straat
Via gesprekken op straat horen jongerenwerkers veel. Jeugdagent René Vader is hierbij ook betrokken. "Omdat wij makkelijk bereikbaar zijn en geen handhavende rol hebben, durven jongeren zich te uiten”, leggen Jeroen en Chris, jongerenwerker in de gemeente Kapelle, uit. "We horen regelmatig dat jongeren het zat zijn, het niks mogen en de regels moeten opvolgen. Natuurlijk hoort dit bij de leeftijd en wanneer je uitlegt dat er regels zijn om hun opa en oma gezond te houden, begrijpen ze dat wel. Volwassenen begrijpen soms beter dan jongeren dat een vuurwerkverbod de druk op de ziekenhuizen vermindert.”

Escaperoom-spel
De jongerenwerkers proberen binnen de coronaregels activiteiten te organiseren voor de jeugd. In de kerstvakantie kunnen jongeren vanaf twaalf jaar een online escaperoom-spel spelen. "Ook organiseren we met buurgemeenten een online jongerenevent met dj's op oudjaarsdag.” Dit duurt van 22.00 tot 2.00 uur en wordt georganiseerd door onder meer de jongerenwerkers van Reimerswaal, Goes en Kapelle. "Het wordt een spectaculair programma, met plaatselijke dj's, prijsvragen en vier uur lang feest en plezier”, belooft Chris.

Meer informatie
Jongeren - en ook hun ouders - kunnen de jongerenwerkers bereiken via onder meer de websites inreimerswaal.nl en jongkapelle.nl en via Whatsapp; 06-24928651 (Jeroen Kempees) of 06-51281742 (Chris Scheermeijer).[n]

Jeroen Kempees.
Jeugdagent René Vader.