Wethouder Derk Alssema opent de Velugelweg. FOTO JESSICA ROVERS
Wethouder Derk Alssema opent de Velugelweg. FOTO JESSICA ROVERS FOTO JESSICA ROVERS

Vleugelweg zorgt voor stroomversnelling

GOES - Nieuwbouwwijk Aria heeft een ontsluitingsweg. Net voor de jaarwisseling heeft wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes de Vleugelweg geopend. Het is de verbinding tussen de Nansenbaan en Aria. Bewoners konden tot nu toe alleen via het Pykeswegje naar hun huis.

DOOR JESSICA ROVERS

Vastgoedontwikkelaar Wieland Zwemer van bouwbedrijf Fraanje vertelt dat de weg eigenlijk veel eerder klaar had moeten zijn. “De Vleugelweg past in de verkeersfilosofie van de gemeente Goes dat elke wijk één centrale weg heeft. Deze weg moest er echt komen. Eigenlijk acht, negen jaar geleden al toen deelgebied A van Aria was aangelegd.” Volgens wethouder Derk Alssema kwam de vertraging door verschillende oorzaken. “We zaten acht, negen jaar geleden nog volop in een crisis waardoor het bouwtempo sowieso een stuk lager lag. Daarnaast is er een keer van ontwikkelaar gewisseld wat voor vertraging heeft gezorgd en het moest bovendien aansluiten op het project A58. We zijn ontzettend blij dat deze weg er eindelijk ligt. Ik ben er door bewoners vaak aan herinnerd. De ontsluiting is in lijn met wat de gemeente graag wil: fietsen zo veel mogelijk stimuleren. We zien graag veel en veilige fietspaden, maar nu de bouw aantrekt moet de infrastructuur worden opgeplust, zodat mensen met hun auto’s gemakkelijk van de binnenstad naar hun huis kunnen. Ik zeg altijd maar zo: ‘Zonder lange aanloop geen lange sprong.”

De weg is bruikbaar voor alle verkeer. “Maar in de toekomst komt er bijvoorbeeld nog definitieve verlichting en er komt een zone met groen”, aldus Zwemer. De bomen worden aangeplant als de woningen eromheen zijn gebouwd. “We hebben al veel mensen in de wijk wonen. De fases A tot en met F zijn helemaal klaar; in totaal 180 woningen. De wijk krijgt echt vorm en steeds meer een eigen sfeer.”

Diversiteit

Volgens Fraanje-directeur Martijn van Sabben gaat het woningbouwproject met de Vleugelweg een nieuwe fase in. “Iedereen is blij dat de wijk op deze manier wordt ontsloten. Het betekent een ontlasting van het kruispunt bij het ziekenhuis. De Vleugelweg geeft een aanzet voor de ontwikkeling van de rest van de wijk. We gaan de plannen voor het zuidelijke deel op papier zetten. Er wordt nog steeds te weinig gebouwd ten opzichte van de behoefte, dus iedereen is gebaat bij de verdere ontwikkeling van Aria. De verkoop gaat ontzettend goed. We zetten erg in op diversiteit en willen woningen realiseren voor jong en oud, zowel huur als koop. Met Aria laten we goed zien dat het niet alleen is te doen in de Randstad.”

Als de nieuwbouwwijk klaar is, staat er ruim 350 woningen.[l]