BZZB wil meer in in plaats van minder bomen in de Zak

HEINKENSZAND - De stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) wil 'een stevige gordel van schaamgroen' langs de A58 bij de Poel.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De stichting pleit daarvoor in haar nieuwsbrief. Ze wil ‘meer in plaats van minder bomen’ in de Zak van Zuid-Beveland. De bomen op de dijken moeten behouden blijven, langs andere wegen en fietspaden moeten er meer komen. Volgens de stichting ontneemt het groen het zicht op bedrijventerreinen. Nu laat het ‘schaamgroen’ te wensen over, zegt de stichting. Bomen versterken volgens haar de zichtbaarheid en identiteit van de dorpen als ze langs de toegangswegen staan. “Het groen kondigt menselijke activiteit aan en kan bijdragen aan de verkeersveiligheid.” Ze pleit onder meer voor elzenhagen rondom boomgaarden en kassen, linden, kastanjes en notenbomen op en rond boerenerven, meer knotwilgen en Italiaanse populieren, die volgens de stichting steeds zeldzamer worden in het landschap.

In haar nieuwsbrief zegt ze ook de plannen voor nieuwbouwwijk Platepolder in Heinkenszand te betreuren. “Het is een nieuwe hap uit landelijk gebied. De route naar Heinkenszand langs het hart van het poelgebied over eeuwenoude dijkjes eindigt straks plots in een stedelijke omgeving. De Zak verschiet van kleur: groen wordt rood.” De BZZB is wel blij dat kenmerkende eigenschappen zoals dijken en het Platewegje worden gerespecteerd in het plan.[l]