Petra de Winter geniet van haar rol in het dorpshuis. FOTO PETER URBANUS
Petra de Winter geniet van haar rol in het dorpshuis. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Belangrijke rol D'n Ostpit in Oudelande

OUDELANDE - Dorpshuis D'n Ostpit vervult een belangrijke rol voor Oudelande. Inwoners komen er klaverjassen, biljarten of handwerken, doen er aan yoga, huren het af voor feesten of lopen binnen voor wat gezelligheid en een praatje. Bovendien is het een leerwerkbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking.

DOOR PETER URBANUS

D’n Ostpit deelt het gebouw met de naastgelegen basisschool De Schakel aan de Vanderbijlparkstraat in Oudelande, die gebruik maakt van de gymzaal in het pand. Als de kinderen er geen gymles krijgen is de kans groot dat er andere sporten worden beoefend.

Petra de Winter is sinds april 2013 de uitbater van het dorpshuis. Daarvoor werkte ze in de zorg, onder meer op de Akkerwinde in Nisse. Ze heeft een hbo-opleiding social work afgerond. “Ik ben lid van allerlei verenigingen, organiseer graag feestjes en kom graag in de horeca”, vertelt ze lachend. “Ik zat ook al in het bestuur van D’n Ostpit. Toen er na de oorspronkelijke beheerder van het dorpshuis een aantal uitbaters kwamen en gingen, zei ik dat ik het anders zou gaan doen.”

Filmmiddagen

Ze hield woord. Het gaat nu goed met D’n Ostpit. De Winter staat achter de bar, faciliteert en brengt zo nodig mensen bij elkaar. “Ik ken heel veel mensen en ben vooral een schakel”, zegt ze. “Soms start ik zelf activiteiten op, maar heel vaak komen mensen zelf ergens mee. Dat werkt het beste. Als ze zelf met een activiteit komen, wordt dat breder gedragen dan wanneer is iets verzin.”

In de vakanties in het voor- en najaar organiseert De Winter filmmiddagen voor schoolkinderen. Ook serveerde ze lange tijd maaltijden tegen een aantrekkelijke prijs, maar toen de animo daarvoor terugliep is ze daarmee gestopt. D’n Ospit heeft een volledige horecavergunning. Het wordt dan ook regelmatig afgehuurd voor bruiloften, bedrijfs- en familiefeesten en ook voor uitvaartplechtigheden.

Dagbesteding

De Winter begeleidt drie mensen met een verstandelijke beperking. “Ik vroeg op de Deltaschool in Goes of ze nog stageplaatsen zochten. Mijn broertje heeft een verstandelijke beperking en op deze school gezeten en ikzelf heb er stage gelopen.” De jongeren krijgen een zinvolle dagbesteding, benadrukt De Winter. In het dorpshuis is genoeg te doen. Het drietal helpt haar bij de dagelijkse taken. De Winter is ook eigenaar van café De Zak in Ovezande waar de stagiairs ook worden ingezet. boodschappen doen, inkopen doen bij de Sligro, het schoonmaken en in de afgelopen periode bij het versieren van de kerstbomen. “Drie deelnemers is het maximum”, zegt ze. “Ik wil ze goed kunnen aansturen en heb er soms mijn handen vol aan.”[l]