Een foto uit de jaren '50. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Een foto uit de jaren '50. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Even terug naar de jaren '50

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Het lijkt op de markt in Goes. Klopt dat? En herkent iemand de mensen op deze foto?

Reacties kunnen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een exemplaar van De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Janny de Kunder.

De vorige foto was van het Visperk op de Turfkade in Goes. Janny de Kunder zegt dat op de dag dat Bevelands Heem verscheen er een artikel over het Visperk in de PZC stond: ‘Ook een vloedmerk kan liegen’. Het gaat over de vloedmerktegel, die in de kademuur zat, maar nu in het viskotje is gemetseld. Peter Frijhoff gaat wat dieper in op de geschiedenis. Het Visperk is geopend in 1647 toen de visverkoop van de Oude Vismarkt naar de kade was verhuisd. De vis werd vanuit het luik afgeslagen voor de visvrouwen, die achter het hek rond het visperk stonden. Het gebouwtje is afgebroken en herbouwd in 1912. De zeemeermin is een replica, gemaakt nadat het origineel in 1982 spoorloos verdween. In de muren zitten diverse gevelstenen waaronder een steen met vloedmerkteken van de waterstand bij de getijdewatermolen (‘t Soepuus) in 1682.[l]