Burgemeester Margo Mulder met de nieuwe ambtsketen. FOTO HANS COLIJN
Burgemeester Margo Mulder met de nieuwe ambtsketen. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Goes heeft na 168 jaar jaar een nieuwe keten

GOES - In het jaar dat Goes vijftig jaar bestaat heeft de gemeente een nieuwe ambtsketen gekregen. Burgemeester Margo Mulder en Richard Fabery de Jonge, die de zilveren ketting heeft gemaakt, hebben hem donderdag gepresenteerd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De oude keten stamde uit 1852, was al tal van keren gerepareerd en was geen juiste voorstelling meer van de gemeente Goes. “We hebben het vermoeden dat tijdens één van die reparaties de ketting zelfs is omgewisseld met het oude exemplaar van ‘s-Heer Hendrikskinderen, maar dat weten we niet zeker”, zei Margo Mulder, wijzend naar de ketting waaraan de penning met het wapen van Goes en Nederland hangt. “Noem het maar het mysterie van de oude ketting.”

Kompasroos

In het nieuwe exemplaar heeft Fabery de Jonge de geschiedenis van Goes op een tijdloze, abstracte manier verwerkt. In het opvallende tussenstuk zie je de zes dorpen van de gemeente met een kompasroos in het midden. “Gebaseerd op een kaart uit 1744, die ik wat heb versimpeld zoals Scandinavische ontwerpers dat ook vaak doen. Je maakt iets voor een zeshonderd jaar oude stad, maar wil ook moderne elementen toevoegen”, vertelde maker Richard Fabery de Jonge. In de schakels zijn de wapens van de dorpen en ganzen te zien en onderaan hangt een duidelijke, ‘door een specialist in reliëf geslagen’ penning.

Voor Fabery de Jonge, die een juwelierszaak in de Lange Kerkstraat runt, was het de vijfde ambtsketen die hij heeft ontworpen. Eerder maakte hij ketens voor de burgemeesters van Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Drimmelen en Reimerswaal. “Ik voelde me vereerd dat ik er nu één voor mijn eigen gemeente mocht maken. Er waren veel ideeën en er is veel schetswerk aan vooraf gegaan, maar het was mooi werk. Uiteindelijk zit er meer dan honderd uur in”, legde hij uit.

Fratsen

Hij wilde niet al te veel fratsen. “Er is wel eens een hype geweest dat er met touw en andere materialen werd gewerkt, maar zilver is het mooiste. Het gaat lang mee en is neutraal. Ook volgende burgemeesters moeten hem mooi vinden.”

'Een ambtsketen hoort de gemeente goed te symboliseren'

Mulder draagt de ketting tijdens raadsvergadering en bij officiële gelegenheden. “Al een paar generaties burgemeesters wilden graag een nieuwe keten, maar het kwam er nooit van. Nu de gemeente Goes vijftig jaar bestaat, vonden we het een mooi moment. Een ambtsketen hoort de gemeente goed te symboliseren.” De oude keten, die als eerste door burgemeester M.P. Blaubeen werd gedragen, gaat binnenkort naar Historisch Museum De Bevelanden. Daar worden ook ketens van voormalige Goese gemeenten bewaard.[l]

GOES - Inwoners van Goes krijgen deze of volgende week een speciaal nummer van Samenspel in de bus. Het is een extra dikke editie die in het teken staat van het vijftigjarig bestaan van de gemeente. “Omdat Goes sinds 2006 al elke vier jaar een feestelijk themajaar heeft, wilden we de verjaardag van Goes op een andere manier extra leuk maken”, zegt burgemeester Margo Mulder. In vijftig edities van Samenspel zit een gouden ticket met een verrassing. De hoofdprijs is een zeehondensafari op de Oosterschelde. Mensen die dit jaar vijftig jaar worden krijgen gratis Goesenaartjes. Woensdag wordt ook een online platform van Samenspel gelanceerd: www.samenspel.goes.nl.