Cees Pille tijdens de installatie in de raadszaal. FOTO HANS COLIJN
Cees Pille tijdens de installatie in de raadszaal. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Wethouder Cees Pille gaat van elke dag genieten

GOES - De gemeente Goes heeft een nieuwe wethouder: Cees Pille. Hij is donderdag geïnstalleerd als opvolger van Loes Meeuwisse, die sinds december burgemeester is in de gemeente Noord-Beveland. "Als ik alleen al kijk naar het aantal reacties dat ik sinds donderdag heb gehad, dan zie je dat het openbaar bestuur iets bijzonders blijft."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Cees Pille beseft dat zelf maar al te goed. “Ik vind het een eervolle baan en heb er ontzettend veel zin in”, zegt hij in zijn werkkamer in het stadskantoor op de ochtend na de installatie. Hij weet dat hem tropenjaren te wachten staan en het wethouderschap een groot afbreukrisico in zich heeft. “Het risico bestaat dat het over twee jaar, na de verkiezingen, is afgelopen, maar daar denk ik niet aan. Ik pak deze tijd om mezelf te bewijzen en dan kijken we verder. In de politiek weet je het sowieso nooit. Het kan bij wijze van spreken morgen klaar zijn. Daarom ga ik van elke dag genieten.”

Pille is 49 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij heeft jaren gewoond en gewerkt in Rotterdam, maar woont sinds drie jaar in Goes. “Ik vind het een ontzettend leuke plek om te wonen. We woonden al dertig jaar in de Randstad en waren toe aan iets anders. Toen we naar Zeeland kwamen zijn we overal gaan kijken, maar maakten snel de keuze voor Goes. Je hebt er alles, bent overal zo en ik vind de cultuur heel open.”

'Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen'

De econoom heeft lang gewerkt in het bedrijfsleven en is in de jaren hiervoor secretaris van werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland geweest. Ook zat hij in het bestuur van de VVD Zeeland. Mede door zijn werkzaamheden bouwde hij in korte tijd een groot netwerk in Zeeland op. “Het is ook mijn persoonlijkheid. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. En het maakt me dan niet uit wie ze zijn, wat hun achtergrond is, welke religie ze aanhangen of van welke politieke partij ze lid zijn.”

Binnenstad

Als wethouder leert hij nog veel meer mensen kennen, zowel in de stad als in de dorpen eromheen. “Ik wil overal zichtbaar zijn en hoop ook dat mensen me dan aanspreken. Voor mij is het een feestje om op allerlei plekken in de samenleving te mogen kijken.” Hij neemt de portefeuille van Loes Meeuwisse over. Als econoom verheugt hij zich op het onderdeel financiën, maar verkeer en vervoer is ook belangrijk. Voor Pille is het duidelijk dat er iets moet gebeuren aan de Deltaweg, “Wat dat betreft denken we graag mee met de provincie. Niet te hijgerig, maar we moeten wel goed uitleggen wat het belang is. Het is belangrijk dat alles goed doorstroomt en de verkeersveiligheid toeneemt.”

Cultuur

Pille wordt ook verantwoordelijk voor de binnenstad en cultuur. “Ik vind hem ontzettend mooi, met goede horeca, veel zelfstandige ondernemers en groter dan je voor een plaats als Goes zou mogen verwachten. Daar mogen we trots op zijn. Zelf kom ik om de week in ‘t Beest of De Mythe. Dat vind ik iets moois aan Goes. Je verwacht het misschien niet als je hier niet woont, maar er is ontzettend veel te doen. Goesenaren zouden dat meer mogen uitdragen. Bescheidenheid siert de mens en je hoeft geen Amsterdammer te zijn, maar er is niks mis mee als je zegt hoe goed het hier is om te wonen en werken.”[l]