Hatice van Riet. ARCHIEFFOTO
Hatice van Riet. ARCHIEFFOTO Foto: Hatice van Riet

'Ik zie het als een leuke ervaring'

GOES – Nu Hatice van Riet is gekroond tot 'Reina Lady Hollanda Intercontinental 2020' vertegenwoordigt zij in april Nederland tijdens de internationale missverkiezing in Costa Rica. De deelnemers zetten zich dit jaar in voor een ziekenhuis waar kinderen en vrouwen naartoe kunnen als ze hun haar hebben verloren door chemokuren. Van Riet wil zo veel mogelijk geld ophalen voor pruiken.

DOOR JESSICA ROVERS

Een deel van de donaties wil zij schenken aan de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam. "Ook in Nederland zijn er veel mensen die aan kanker lijden. Mijn opa, Gijs Hubers, is er vorig jaar aan overleden. Het is een ziekte die diep ingrijpt in de levens van de mensen en van hun naasten. Daarom wil ik mij hier graag voor inzetten."

Regelen

Het ondersteunen van dit doel is een van de belangrijkste redenen voor Hatice om mee te doen aan de verkiezing in Costa Rica. "Je kunt je hiervoor opgeven, maar ik ben er voor gevraagd", vertelt zij. "In 2014 heb ik als Miss Zeeland meegedaan aan de Miss Nederland-verkiezing. Toen eindigde in de top drie. Daar heb ik Nanny Verwey-Nielen leren kennen. Zij vroeg mij vorig jaar of ik mee wilde doen aan de verkiezing in Costa Rica. Toen zag ik dat niet zo zitten, omdat je best veel moet regelen. Dit jaar ga ik er wel voor. Ik ga twee weken naar Costa Rica. Nanny gaat ook mee. Dat vind ik fijn, want zij heeft heel veel ervaring in het vak. Voor mij is dit de eerste keer dat ik meedoe aan een verkiezing in het buitenland. Soms hoor je verhalen dat sommige meiden niet aardig zijn, omdat ze per se willen winnen, maar ik zie het als een heel leuke ervaring of ik win of niet. Ik ga een presentatie houden over Nederland. Ik heb een jurkje met molens en tulpen, klompen en een mutsje."

Kosten

Tijdens haar verblijf wil Hatice ook het ziekenhuis gaan bezoeken waar ze geld voor inzamelt. "Ik richt mij op bedrijven en personen die mij door middel van een financiële bijdrage helpen het goede doel te ondersteunen. Ik heb al een bedrijf gevonden die een pruik wil financieren. Deze worden gemaakt van echt haar en kosten tussen de 250 en 300 euro per stuk. Ik ken best veel mensen en heb nog even de tijd, dus ik verwacht een mooi bedrag op te halen. Een streefbedrag heb ik niet. Alle beetjes helpen. Ik heb wel het idee dat veel mensen bereid zijn wat bij te dragen en dat mijn inzamelingsactie begint te lopen. Zo heb ik al verschillende bedrijven zoals Traas Ongediertebestrijding, Maat Makelaardij en Colijn IT bereid gevonden om een bijdrage te doen."

Mensen die ook de actie van Hatice willen ondersteunen kunnen mailen naar het adres haticevanriet@icloud.com.[l]