Meulenhoff
Meulenhoff Archieffoto

Thera Coppens vertelt over machtige zussen

GOES - Thera Coppens, auteur van ‘Johanna en Margaretha’, komt dinsdag 11 februari naar de Koperen Tuin in Goes voor een lezing.

VAN ONZE REDACTIE

De organisatie is in handen van de stichting Horen, Zien en Lezen. De Volkskrant noemde Thera Coppens onlangs de ‘auteur van een indrukwekkende reeks boeken over machtige figuren’ in het afgelopen millennium. Haar laatste boek gaat over de zussen Johanna en Margaretha, gravinnen van Vlaanderen prinsessen van Constantinopel. Zij leefden net voor het tijdperk van De Bourgondiërs, het tijdperk waarover Bart van Loo zijn populaire boek maakte.

Familienamen

Het is een boek over de zussen Johanna en Margaretha, die leefden in de dertiende eeuw. Margaretha en Johanna kregen als kinderen de macht over de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen. Vorsten, pausen en heersers in landen om hen heen keken met grote afgunst naar de zussen of gebruikten hen om hun eigen macht te behouden. De zussen weerstonden hen allemaal. Na de dood van Johanna stuurde Margaretha zelfs haar oorlogsvloot af op Willem II, graaf van Holland en haar aartsvijand. “Het is razend knap hoe Coppens twee vrijwel vergeten gravinnen uit de dertiende eeuw uit Vlaanderen, met titels en familienamen die we nu nauwelijks meer kunnen plaatsen, uit oude archieven en boeken weer tot leven weet te wekken”, schreef Trouw in een lovende recensie.

De lezing van Coppens begint om 20.00 uur. Kaartjes à tien euro zijn te koop bij boekhandels Het Paard van Troje of De Koperen Tuin. [l]