Fons Naterop gaat eind deze maand aan de slag in Kapelle.
Fons Naterop gaat eind deze maand aan de slag in Kapelle. Foto:

'Ik zet me volop in voor gemeente Kapelle'

KAPELLE - Met de installatie van Huub Hieltjes als burgemeester van de gemeente Duiven begint Fons Naterop eind februari als waarnemend burgemeester in de gemeente Kapelle. De 63-jarige geboren Nijmegenaar gaat meer doen dan alleen op de winkel passen, belooft hij. “Ik wil er zijn voor de samenleving. De inwoners zullen me veel zien.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Met Fons Naterop (CDA) krijgt Kapelle een waarnemend burgemeester met jarenlange ervaring als bestuurder en bij gemeenten. De natuurliefhebber was jarenlang gemeentesecretaris bij verschillende gemeenten, onder andere Halderberge. In die functie had hij ook regelmatig met Zeeland en de Zeeuwen te maken, bijvoorbeeld voor gemeentelijke samenwerkingen.

Babyloniënbroek
Daarnaast was Naterop onder meer tien jaar burgemeester van Aalburg. Bij de herindeling van die gemeente besloot hij alleen nog tijdelijke klussen als burgervader aan te nemen. “Vanwege mijn leeftijd en omdat mijn echtgenote Trudie en ik fijn wonen in Babyloniënbroek en hier graag willen blijven.” Als waarnemer is een burgemeester niet verplicht naar zijn nieuwe woonplaats te verhuizen. Naterop gaat heen en weer reizen naar Kapelle, met een overnachting in een bed and breakfast als het laat wordt.

Boxtel
Nadat zijn waarnemerschap in Boxtel in november afliep, benaderde de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, Fons Naterop voor Kapelle. “Han Polman ken ik nog uit Halderberge, toen hij burgemeester van Bergen op Zoom was. Omdat Kapelle lastig een benoemde burgemeester kan vinden, zocht Polman een waarnemer die eventueel langer kan aanblijven. Zo kwam hij bij mij terecht. Ik vind een jaar waarnemen in Kapelle prima, maar twee of drie ook.” Volgend jaar januari bekijkt Polman opnieuw of de tijd rijp is om de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester weer open te stellen.

Een-op-een

Naterop ziet uit naar zijn nieuwe job. Hij wil hard werken voor Kapelle en niet alleen vanuit het gemeentehuis. Ik gebruik mijn zintuigen om erachter te komen wat de inwoners belangrijk vinden, waarvan ze warm worden. Ik vind het leuk om dat ook een-op-een te doen. Deze informatie speel ik dan door naar gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders.”

Lef

Naterop en zijn vrouw - samen hebben ze een zoon en dochter - hebben Kapelle al enkele keren bezocht. “Ik kan me voorstellen dat mensen hier graag wonen. Kapelle heeft een hoog voorzieningenniveau en een eigen treinstation en snelweg in de buurt. Ik vind het een gemeente met lef. Ze trekt dertien miljoen euro uit voor een sportcomplex en durft te pionieren om nieuwe manieren te ontdekken die de zorg verbeteren." Ook heeft Kapelle een mooi strategisch kompas vastgesteld, vindt Naterop. "Daaraan wil ik graag samen met de overige collegeleden uitvoering geven.”

Burgerparticipatie

Naterop ziet onder meer een rol voor zichzelf weggelegd in het verder ontwikkelen van burgerparticipatie in Kapelle. Hierbij bedenkt en voert de gemeente niet alleen nieuwe plannen uit, maar doet dit samen met de inwoners.

'Praat graag
een-op-een
met inwoners'

“Hiervoor ben ik in Boxtel voortrekker geweest en heb geholpen verschillende burgerinitiatieven een impuls te geven. De mensen in Kapelle doppen graag hun eigen boontjes, maar willen ook samenwerken, bijvoorbeeld met de andere Bevelandse gemeenten. Daaraan draag ik graag mijn steentje bij. Ik ga volop aan de slag. De inwoners mogen geen verschil merken tussen een benoemde en waarnemend burgemeester.”[l]