Grond genoeg in Noord-Beveland, maar het mag niet illegaal worden gebruikt. FOTO DNA BEELDBANK ZEELAND
Grond genoeg in Noord-Beveland, maar het mag niet illegaal worden gebruikt. FOTO DNA BEELDBANK ZEELAND Grond genoeg in Noord-Beveland, maar het mag niet illegaal worden gebruikt. FOTO DNA BEELDBANK ZEELAND

Inwoners moeten gaan betalen voor grond

WISSENKERKE - Noord-Beveland wil dat inwoners die onrechtmatig gronden van de gemeente gebruiken daarvoor gaan betalen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten op basis van een onderzoek uit 2017. “Het onderzoek is een tijdje blijven liggen door drukte bij onze ambtenaren, maar we willen het nu gaan uitvoeren”, zegt wethouder Adrie van der Maas van de gemeente Noord-Beveland.

Uit het onderzoek bleek dat er op 688 percelen gemeentegrond in gebruik is zonder dat Noord-Beveland daar iets voor krijgt. Het gaat om een totale oppervlakte van 27.081 vierkante meter. Volgens Van der Maas hebben inwoners die gronden ‘moedwillig, minder moedwillig of zonder dat ze het weten’ in bezit. Hij vindt het veel grond. “Zeventien gevallen hebben vierduizend vierkante meter in gebruik. Dan heb je het over flinke oppervlakten”, aldus Van der Maas. Hij wil er een einde aan maken, omdat het volgens hem woningbouwplannen kan dwarsbomen of de aanleg van een fietspad.

Notaris

Inwoners die grond gebruiken hebben een brief gehad, te beginnen in Kats. Zij krijgen de kans de grond te kopen voor een prijs van tussen de 16 en 36 euro. “Als je 10 of 15 vierkante meter hebt, dan loont een gang naar de notaris, waar je alles op jouw naam moet zitten, niet. Daarom bieden we ook aan om onze grond te huren voor één euro per meter per jaar. Dat is een schappelijke prijs, denken wij.”

Na Kats volgen Geersdijk, Wissenkerke, Colijnsplaat, Kortgene en Kamperland. Daarna volgen de buitengebieden waar de ‘landjepikkers’ meestal vakantieparken zijn. “We pakken de buitengebieden anders aan. Daar laten we onze gronden taxeren. Degenen die het gebruiken kunnen het daarna voor de taxatiewaarde kopen.”[l]