Camera's blijven nog zeker vier jaar hangen in Goes

GOES - De camera’s in het uitgaansgebied in Goes blijven de komende vier jaar hangen. “Het toezicht is belangrijk als sluitstuk van een pakket maatregelen om de binnenstad veilig te houden”, zegt burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Aan het cameratoezicht moet altijd een termijn zitten. Om de vier jaar moet een gemeente nut en noodzaak aantonen. In de Goese binnenstad hangen er sinds 2001 camera’s. Mulder heeft vorige week besloten het toezicht opnieuw met vier jaar te verlengen, tot 31 december 2024. Uit een verplichte evaluatie van het toezicht over de afgelopen jaren blijkt dat het toezicht een meerwaarde heeft.

De 27 camera’s in het Goese uitgaansgebied, waarvan er twee in het stationsgebied hangen, zijn in combinatie met de politie op straat een effectief middel in het beperken van de overlast en het aantal incidenten. “We zijn zeer tevreden. De camera’s vergroten de pakkans van daders, maar helpen ook bij het voorkomen van escalatie van conflicten, arrestaties op heterdaad, crowdcontrol bij grote evenementen en ze blijken de aangiftebereidheid te verhogen. We doen echter veel meer om Goes leuk en veilig te houden als uitgaansstad. We werken in dat kader nauw samen met de horeca-ondernemers, omwonenden, politie en het openbaar ministerie”, legt burgemeester Margo Mulder uit. De burgemeester waarschuwt wel dat er de komende jaren investeringen nodig zijn om het netwerk up to date te houden. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de camera’s en de kabels. De gemeente komt nog dit jaar met een inspectie- en investeringsplan. De camera’s draaien niet altijd, alleen in de risico-uren.[l]