De huisartsen in Medisch Centrum Goes doen mee aan welzijn op recept. FOTO JESSICA ROVERS
De huisartsen in Medisch Centrum Goes doen mee aan welzijn op recept. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Goes boekt successen met welzijn op recept

GOES - De gemeente Goes gaat door met welzijn op recept. Het project, waarin een praktijkondersteuner bij huisartsen zogenaamde welzijnsrecepten uitschrijft, draait al twee jaar bij drie praktijken in Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Huisartsencentrum Goes, SenS en De Schuitvaart doen mee aan de proef. Mensen die zich daar met onduidelijke, vaak psychosociale klachten bij hun huisarts melden, worden in contact gebracht met de welzijnscoach in de praktijk.

Leefpatroon

Deze praktijkondersteuner gaat met hem of haar in gesprek en kijkt wat het probleem is. “Soms zijn het de gevolgen van eenzaamheid, is er iets mis met hun leefpatroon of spelen er andere zaken in de omgeving van de mensen”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

De afgelopen twee jaar zijn er 93 welzijnsrecepten uitgeschreven. “En deze lijken effect te hebben gesorteerd. De reacties zijn positief en de huisarts heeft de patiënten niet moeten doorverwijzen wat ons flink kosten heeft bespaard. We zijn dan ook tevreden over de resultaten.”

Zorgverzekeraar

Goes trekt 45.000 euro per jaar uit voor voortzetting. Zorgverzekeraar CZ is ook enthousiast en denkt erover na om een duit in het zakje te doen. Volgens Van der Reest wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport welzijn op recept, dat naast Goes in meerdere gemeenten draait, landelijk uitrollen.[l]