Als wethouder van financiën heeft Arno Witkam een flinke klus te klaren. FOTO TINEKE VAN DER VEN
Als wethouder van financiën heeft Arno Witkam een flinke klus te klaren. FOTO TINEKE VAN DER VEN Foto: Tineke van der Ven

Borsele dicht gat, maar zorgen zijn nog niet over

HEINKENSZAND - Door flink te besparen op de kosten voor het sociaal domein, na er de komende twee jaar eerst in te investeren, en een aantal kleinere bezuinigingen, denkt de gemeente Borsele het gat van zes ton in de begroting te kunnen dichten. “We hebben gekeken waar het ‘t minste pijn zou doen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Als de gemeenteraad donderdag instemt met de zogenaamde herstelbegroting schrapt de provincie waarschijnlijk het preventief toezicht. De gemeente hoeft dan niet meer voor alle extra uitgaven toestemming te vragen aan het provinciebestuur. Borsele kwam net als drie andere Zeeuwse gemeenten onder toezicht te staan, omdat het geen sluitende meerjarenbegroting kon indienen. “We wilden daarmee ook een signaal afgeven dat het zo niet langer kan doorgaan. De kosten voor het sociaal domein zijn simpelweg te hoog”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “Ik denk dat het zelfs in Den Haag duidelijk is dat het water ons aan de lippen staat.”

Eerder stadium

Om het gat van zes ton te dichten wil Borsele veel geld besparen op het sociaal domein. Het is een lastige opgave, weet het college van burgemeester en wethouders. “Aan de ene kant heb je een groeiende zorgvraag, aan de andere kant krijg je minder geld van het Rijk”, zegt Witkams collega Marga van de Plasse-Nagelkerke. “En in het sociaal domein heb je maar weinig knoppen waaraan je kunt draaien.”

Toch heeft de wethouder goede hoop dat het lukt om vanaf 2023 structureel 237.200 euro te bezuinigen. “Sinds we er verantwoordelijk voor zijn, zijn we aan het kijken hoe we het moeten organiseren. Nu moeten we het gaan verfijnen.” De gemeente Borsele heeft een actieplan gemaakt. Ze wil eerst bijna anderhalf miljoen euro investeren, onder meer in extra personeel dat beter kijkt naar welke zorg mensen nodig hebben. In plaats van één iemand voor 32 uur per week gaan 2,5 fte dat doen. “Dat gaat zich uitbetalen, omdat we denken meer mensen in een eerder stadium te helpen en hen minder moeten doorverwijzen naar de dure, professionele hulpverleners. Wij kunnen en moeten als overheid niet alle problemen oplossen, maar als het niet anders kan, dan zijn we er.”

Kunstgrasveld

Naast de besparingen op het sociaal domein neemt de gemeente nog een pakket aan maatregelen. Het gaat om het schrappen van de helft van het budget voor de viering van 50 jaar gemeente Borsele (40.000 euro), het schrappen van een gemeentelijke werkplaats in ‘s-Heerenhoek en terug te gaan van drie naar twee ploegen in de buitendienst, de investeringen in het kunstgrasveld in Heinkenszand in de tijd te verschuiven en een deel van de budgetten voor Borsele 2030, dorpsvernieuwing en eventuele verkiezingen te schrappen.

Ook schuift ze met het geld voor de investeringen in het kader van het masterplan Nieuwdorp, omdat ze deze nog niet binnen één of twee jaar verwacht. “We hebben veel werk verzet in korte tijd en hebben zorgvuldig naar onze uitgaven gekeken”, zegt Witkam over de herstelbegroting. “Ik maak me echter nog steeds zorgen over de toekomst. Ik ben bang dat we er nog niet zijn. Zie het maar als een winstwaarschuwing.”[l]