Kinderen, ouders en grootouders speelden vrijdag spelletjes op de Stamperiusschool. FOTO COBY WEIJERS
Kinderen, ouders en grootouders speelden vrijdag spelletjes op de Stamperiusschool. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Stamperius opent haar deuren tijdens staking

WILHELMINADORP – In tegenstelling tot andere basisscholen in Zeeland zijn de lessen op de Stamperiusschool in Wilhelminadorp vorige week donderdag en vrijdag doorgegaan. Om te laten zien hoe belangrijk het onderwijsvak is werd wel een speciale actie opgezet: 'De politiek speelt met ons (geen) spelletje!' Kinderen, hun ouders, grootouders en dorpsbewoners waren na schooltijd welkom om een gezelschapsspelletje te komen spelen.

DOOR JESSICA ROVERS

Volgens intern begeleider Ilona Snoep was de actie, mede door de grote opkomst, een succes. “We hebben niet de indruk dat er met het dichtgooien van de school morgen meer leraren voor de klas staan. Door te klagen en meer geld te vragen bereik je geen resultaat. We willen laten zien wat voor prachtig vak wij hebben en hoe gezellig het is op school.”

Het gaat goed met de Stamperiusschool en Ilona kan zich dan ook maar voor een deel vinden in de problematiek waar veel scholen mee te kampen hebben. “We zijn een klein schooltje en hebben veel aandacht voor de kinderen. We willen niet zeggen: ‘Wij hebben het goed en jullie niet’, maar willen met de actie wel duidelijk maken dat de politiek hier eens moet komen kijken. Wij hebben kleine klassen en aandacht voor alle leerlingen. Iedereen is welkom. We hebben ook veel kinderen van buitenaf en kinderen die ergens anders vastgelopen zijn. Ook voor ons is het moeilijk om vervanging te vinden als een leerkracht wegvalt. Wat scheelt is dat we lesgeven op niveaus. Dat betekent dat we niet werken met gemengde instructies. De instructies en lessen sluiten aan op wat passend is voor de leerling. Dit is vrij uniek en kenmerkend voor de school. Ieder kind heeft een eigen iPad of Chromebook waarmee ze zelf aan de slag kunnen tijdens en na schooltijd. Hierdoor kunnen ze vlot zelfstandig aan de slag wat ook weer scheelt in de werkdruk.”

Toereikend

Volgens Ilona kan de Stamperiusschool het onderwijs naar eigen wens invullen, omdat de financiële middelen daar toereikend voor zijn. “Ik denk dat de school een meerwaarde is voor de leefbaarheid in het dorp en voor het onderwijs in de regio, juist omdat we een ander onderwijsconcept bieden en met persoonlijke doelen werken. Onze kleinschaligheid is onze kracht. Zeker met het oog op de vele kleine scholen die hun deuren sluiten, is het extra belangrijk dat deze school open blijft.”[l]